Hypotéky

Čo sa udialo s hypotékami v roku 2020?

16.12.2020

Do konca roka 2020 nám ostáva už len pár dní. Ako býva zvykom, záver roka patrí vyhodnoteniu toho, čo sa nám podarilo zrealizovať, či už v osobnom, alebo aj pracovnom živote. V tomto článku si pripomenieme, čo sme v roku 2020 zažili na hypotekárnom trhu na Slovensku.

Najnižšie úrokové sadzby v histórii

Vývoj úrokových sadzieb na hypotekárnych úveroch mal aj v roku 2020 klesajúcu tendenciu. Vo viacerých bankách klesali úrokové sadzby pod 1 % p. a., čím sme sa dostali na historické minimá, aj preto záujem o financovanie vysnívaného bývania cez hypotekárne úvery neutíchal. V tabuľke si môžeme pozrieť stručný prehľad sadzieb pri najpreferovanejších fixáciách.

Tabuľka č. 1: Prehľad úrokových sadzieb pri 3- a 5-ročnej fixácii*
Tabuľka č. 1: Prehľad úrokových sadzieb pri 3- a 5-ročnej fixácii*

*Poznámka: Tabuľka má len informatívny charakter. Úrokové sadzby sú platné k 14. 12. 2020.
V tabuľke sú uvedené najnižšie možné sadzby, ktoré vie klient získať. Podliehajú však rôznym podmienkam, ako je napríklad aktívne využívanie účtu, bonita klienta, poistenie schopnosti splácať úver, kreditný obrat na účte, % LTV a podobne.
 

Aj keď sú terajšie úrokové sadzby pre klientov veľmi lákavé, pravda je taká, že pri schvaľovaní úveru nehrajú hlavnú rolu. Klient si teda vo viacerých prípadoch nemôže vyberať banku podľa úroku. Rozhodujúcim faktorom je dnes dokladovanie príjmu klienta. Prečo?

Hypotekárny trh verzus COVID-19

Výskyt ochorenia COVID-19 výrazne ovplyvnil hypotekárny trh určitými spôsobmi. V tomto roku sme boli svedkami viacerých obmedzení a nariadení od štátu. Postupné zatváranie rôznych prevádzok z rôznych sektorov malo veľký vplyv na schvaľovanie úverov. Ľudia mohli prísť zo dňa na deň o prácu, a teda i o svoj príjem, preto museli banky zareagovať a sprísniť podmienky. Pravidelné a bezproblémové splácanie je pre banku pri poskytovaní úverov to najrozhodujúcejšie.

Práve preto je dokladovanie príjmuklienta ten najpodstatnejší faktor pri schvaľovaní úveru.

Aktuálne obmedzenia pri schvaľovaní úverov

Strata zamestnania: Ak klient prišiel o prácu a v čase podania žiadosti o úver je nezamestnaný, nie je mu možné poskytnúť hypotekárny úver.

Zamestnaný/á na určitý čas: Ak má klient so svojím zamestnávateľom uzavretú zmluvu na určitý čas, môže mať problém pri schvaľovaní úveru. Posudzovanie jednotlivých bánk je individuálne.

Neakceptovateľné sektory: Najväčšiu stopku majú aktuálne klienti s dokladovaním príjmu z gastro prevádzok alebo cestovného ruchu. Ak však daná prevádzka funguje (napríklad rozvoz jedál a pod.) a klient vie vydokladovať pravidelnosť príjmov, je možné schváliť úver aj z tejto oblasti. Posudzovanie jednotlivých bánk je individuálne.

Príjem zo zahraničia: Aj pri príjme zo zahraničia platí už viackrát spomenuté slovíčko individuálne. Aktuálne nájdeme na trhu banky, ktoré vedia financovať aj klientov s príjmom s TPP zo zahraničia (Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, Unicredit bank).

Schválenie úveru je však závislé od splnenia viacerých kritérií, ako je napríklad krajina, odkiaľ príjem plynie, pracovný sektor či dĺžka zamestnania.

SZČO, konateľ s.r.o.: Pri týchto typoch príjmov sa banke dokladuje príjem na základe podaného DP za rok 2019. Ak však SZČO alebo firma nevykazuje tržby ani v roku 2020, žiadosť o úver môže byť zamietnutá.

Odklad splátok: Ak klient využil počas pandémie odklad splátok (tzv. lex corona odklad) na svojich existujúcich úveroch a má záujem dané úvery refinancovať, štandardne vo všetkých bankách platí pravidlo, že odklad splátok musí byť pri podaní žiadosti o úver zrušený a klient musí vydokladovať minimálne jednu zrealizovanú splátku po odklade.

Pozitívnou správou je, že poskytovanie hypotekárnych úverov sa úplne nezastavilo, ale iba sprísnilo. Ľudia, ktorých výskyt pandémie pracovne nijako nezasiahol a majú pravidelné príjmy, nebudú mať pri schvaľovaní hypotéky problém. Naopak, tí, ktorým pandémia zasiahla do pracovného života a ovplyvnila príjem, si budú musieť naplánovať hypotéku na neskôr.

Vybavenie hypotéky počas vianočných sviatkov?

Aj napriek tvrdším opatreniam zo strany Vlády SR bude počas vianočných sviatkov platiť, že finančné inštitúcie, ako sú banky alebo poisťovne, budeme môcť navštíviť. Môžeme tak stihnúť využiť končiace sa kampane viacerých bánk. Pre úsporu času a hladký priebeh vybavenia hypotéky počas týchto sviatkov je ideálnym riešením konzultácia s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám zabezpečí prísun všetkých potrebných informácií a pomôže naplánovať ten najvhodnejší čas na realizovanie vášho zámeru. 

Prajeme Vám všetko dobré do nového roka a jasný pohľad na financie v roku 2021. 

Zdroj titulného obrázka: canva
Zdroj tabuľky: vlastné spracovanie
Zdroje: SLSP, VÚB, Tatra banka, ČSOB, UniCredit bank, OTP banka, mBank, Poštová banka, Prima banka

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články