Osobné financie

Bezhotovostné platby so službami Payme a Viamo zjednodušujú život

Poznáme to asi všetci. Chceme sa s kamarátom vyrovnať za obed alebo piatkové večerné „pracovné“ posedenie v podniku. Keďže obdobie hotovosti pomaly ustupuje, chytíme do ruky telefón, párkrát doň ťukneme a kamarátovi o niekoľko sekúnd pípne smartfón oznamujúc, že platba bola pripísaná na jeho účet. Alebo aj nie.

Skôr to bude asi tak, že kamarát najprv musí prácne vyhľadať 24-miestne IBAN číslo svojho účtu, potom nám ho nadiktuje alebo pošle v správe a my si ho skopírujeme do internetbankingu. Potom potvrdíme platbu dúfajúc, že IBAN je správny. A o pár sekúnd sa nestane nič. V lepšom prípade, ak má účet v tej istej banke, sa mu peniaze pripíšu v ten istý pracovný deň. A ak má účet v inej, musí počkať do nasledujúceho pracovného dňa. Ak sme teda piatkové pracovné stretnutie pretiahli do soboty, suma mu nabehne na účet až v utorok.                 

Platiť je rovnako jednoduché, ako posielať správy

Takýto slogan nás privíta na stránke novej platobnej služby Payme. Službu prevádzkuje Slovenská banková asociácia (SBA), ktorá združuje komerčné banky pôsobiace na Slovensku a okrem iných aktivít v minulosti koordinovala aj zavedenie štandardu platieb QR kódmi – PAY by square.

Cieľom služby Payme je výrazne zjednodušiť posielanie platieb medzi klientmi bánk. Vo svojej bankovej aplikácii si vytvoríte payme odkaz, pošlete ho cez esemesku, e-mail alebo četovaciu aplikáciu a protistrana po kliknutí na odkaz potvrdí platbu vo svojej aplikácii bez nutnosti zadávať číslo účtu, sumu a kontrolovať údaje. Výhodou služby je jednoduchosť, nemusíte sa nikde registrovať, zadávať svoje údaje ani prihlasovať. Služba je bezplatná.

Obrázok č.1: Ako služba payme funguje?

Ktorá banka túto službu ponúka?

Prvá ju priamo do svojej bankovej aplikácie implementovala Tatra banka. Aktuálne v decembri sa pridala aj ČSOB banka a aj jej klienti už môžu vytvárať payme odkazy cez smartbanking. Postupne sa budú pridávať aj ostatné banky, aj keď to nie je pre ne povinné. Klienti bánk sú však čoraz náročnejší a v rámci konkurenčného boja by bolo pre banky nerozumné takéto služby opomenúť. Už teraz je však možné vytvoriť takýto platobný odkaz aj cez stránku payme.sk. Obsahuje QR kód, po zosnímaní ktorého uskutočníte platbu cez appku vašej banky.

VIAMO

Služba Payme nie je prvou svojho druhu. Už od roku 2013 funguje VIAMO, ktoré umožňuje posielať peniaze na mobilné telefónne číslo príjemcu bez toho, aby ste poznali jeho bankový účet. V porovnaní s Payme považujem za nevýhodu to, že posielanie platby cez VIAMO podporujú iba tri banky – Tatra banka, VÚB a OTP. Takúto platbu vedia síce prijať aj klienti iných bánk, ale až po zadaní čísla účtu cez webový formulár, na ktorý sa dostanú po prijatí esemesky od odosielateľa platby. Pri Payme to vyzerá, že ho do svojich aplikácií integruje väčšina bánk. Výhodou je aj to, že okrem esemesiek je možné poslať platobný odkaz aj cez e-mail alebo četovacie aplikácie.

Kedy je plánovaný termín spustenia? 

Bohužiaľ, na to, aby sa platby aj okamžite zrealizovali, si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať na tzv. okamžité SEPA platby (SEPA Instant Credit Transfer). Plánovaný termín ich spustenia v SR je stanovený až na 1. februára 2022. Takéto platby až do výšky 100 000 € je možné realizovať 365 dní v roku, 24 hodín denne a na účet príjemcu budú pripísané do 10 sekúnd, a to v rámci všetkých európskych krajín zapojených do SEPA systému. Mnohé z nich už okamžité platby zaviedli – v čase písania článku je zapojených už 57 % zo všetkých poskytovateľov platobných služieb.

Prínosom budú tak pre spotrebiteľov, ako aj pre firmy a organizácie. Využitie nájdu napríklad pri vzájomných platbách medzi spotrebiteľmi, platbách za služby a online nákupy, platbách s potrebou okamžitého potvrdenia ich prijatia a mnohých ďalších. Asi každý by sa napríklad potešil, ak by mu výplata cinkla na účet ešte v deň, keď ju zamestnávateľ pošle. Ostáva preto dúfať, že s ich realizáciou nebudú spojené zbytočné poplatky.

Technológie napredujú veľmi rýchlo aj v oblasti platieb. Platba hotovosťou čoraz viac ustupuje elektronickým spôsobom najmä v súvislosti s rozvojom online obchodovania a mobilných technológií. S týmito trendmi súvisia aj inovácie platobných služieb. Platiť a inkasovať platby jednoducho, rýchlo, bezpečne a bez zbytočných poplatkov je dnes preto základná požiadavka spotrebiteľov a firiem.

Zdroje titulného obrázka: canva
Zdroj obrázka: vlastné spracovanie podľa paymeflaticon
Zdroje: paymeSBATatra banka, viamoNBSEuropean payments council, denníkNMFSR

Odbornosť, dôvera, precíznosť, čísla a fakty – sú vo financiách najdôležitejšie, a preto riešenia, ktoré pre Vás hľadám, zakladám práve na nich. Na financie sa pozerám ako na celok, ktorého jednotlivé časti do seba zapadajú, preto sa zameriavam na celé portfólio finančných produktov. Verím, že táto profesia sa dá vykonávať čestne a profesionálne, a že sprostredkovaním finančných produktov sa naša spolupráca iba začína. Moji klienti si cenia, že pri stretnutiach nepoužívam žiaden nátlak ani obchodné „finty“, a tiež to, že v pohodovej atmosfére spolu hľadáme riešenia, ktoré by som aj ja sám v klientovej situácii chcel mať.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články