Poistenie

Staráte sa o choré dieťa? Výpadok príjmu si viete poistiť

Začiatok školského roka so sebou prináša nielen radosti, ale aj starosti. Mnohí rodičia si možno aj trošku vydýchnu, že ich ratolesti môžu svoju energiu začať využívať v škole – na hodinách. Vyriešia sa bežné ,,letné problémy“, rodičov – kto bude doma s deťmi, aký program by bol pre ne zaujímavý, aké aktivity sa naplánujú na najbližšie týždne.

Avšak letné problémy nahradia tie jesenné. Ako to už býva s nástupom do školských, ale aj predškolských zariadení, začína sa kolotoč rôznych infekcií, najmä horných dýchacích ciest. V tom horšom prípade aj závažnejšie zdravotné komplikácie a rodič opäť musí riešiť, kto ostane doma s dieťaťom. Túto situáciu pozná každý, kto sa už môže popýšiť titulom rodič.

Samozrejme, v takejto situácii je úplne bežné, že rodič využije tzv. OČR = ošetrovné člena rodiny. Ide o nemocenskú dávku poskytovanú a vyplácanú štátom. Vypláca sa osobe, ktorá sa krátkodobo alebo dlhodobo stará o člena rodiny. Z toho aj vznikla zaužívaná skratka OČR. Výška za ošetrovné sa určuje z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu a je to 55 %.

Nárok na túto dávku majú len osoby, ktoré sú nemocensky poistené. Dôležité je tiež upozorniť, že nárok nevzniká vtedy, ak má poistenec v tom istom čase vyplácané nemocenské, náhradu príjmu pri dočasnej PN zamestnanca či materské.

Vedeli ste však, že takúto situáciu si viete aj komerčne poistiť? Znamená to, že niektoré poisťovne na slovenskom trhu sú v rámci životného poistenia schopné pripoistiť aj takéto riziko. Dokážete si poistiť výpadok príjmu v prípade, že sa musíte starať o choré dieťa, napríklad dlhšie ako 11 dní.     

Rozdiel medzi nemocenskou dávkou od štátu a týmto pripoistením je hlavne ten, že nemocenskú dávku vieme dostať na ktoréhokoľvek člena rodiny, avšak pripoistenie ošetrovného cez životné poistenie sa vzťahuje len na dieťa.

Poistná suma je napríklad v niektorej poisťovni od 50 do 250 €, maximálne však 30 % z čistého mesačného príjmu rodiča, ktorý zostane s dieťaťom doma. Zaujíma vás, koľko by vás mesačne takéto pripoistenie stálo? Poďme sa na to pozrieť.

* Niektoré poisťovne majú výluku na respiračné ochorenia, ktoré nie sú bakteriálneho charakteru a nevyžadujú si celkovú antibiotickú liečbu

Pravdou je, že toto pripoistenie neponúka veľa poisťovní. V kombinácii s komplexným poistením dieťa však vie kompenzovať výpadky príjmu rodičov, ktoré sa občas objavia práve z dôvodu starostlivosti o naše potomstvo. Všetci si v tomto období prajeme najmä silnú imunitu. Pokiaľ by nám to však nevyšlo, buďme na to poistení. Ak vás zaujíma, kde si viete takéto poistenie dohodnúť, obráťte sa nás.

Zdroje: Sociálna poisťovňa, Podnikajte, Všeobecné poistné podmienky, Unsplash

Financie vnímam ako jeden z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje kvalitu nášho života. Byť finančným poradcom je pre mňa veľmi zodpovedná profesia. Mojim cieľom je klientom vytvárať majetok a poskytnúť kvalitné finančné produkty, aby vedeli dosiahnuť svoje ciele. Podpis zmluvy je pre mňa začiatok dlhoročnej spolupráce a nič ma neteší viac, ako opätovné stretnutie s klientmi, na ktorých vidím spokojnosť.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články