Poistenie

Zemetrasenie na Slovensku. Ktoré poisťovne budú hradiť škody?

Nikto z nás si nevedel predstaviť, že v roku 2021 na Morave blízko hraníc Slovenska zasiahne tornádo, ktoré je zaznamenávané hlavne na juhovýchode USA. Takisto zemetrasenie, ktorého najčastejší výskyt nájdeme v Indonézii, Tokiu, Japonsku či v Nepále.

Zemetrasenie, ktoré vidíme hlavne v televízii alebo dokumentoch mohli zažiť na vlastnej koži v pondelok, 9.10.2023, vo večerných hodinách aj obyvatelia na východnom Slovensku s magnitúdou 4.9. Epicentrum sa malo nachádzať v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Stupne magnitúdy sa určujú na základe richterovej stupnice, viď tabuľku nižšie.

Tabuľka č. 1: Richterova stupnica

Kryjú poisťovne riziko zemetrasenia?

Už v základnom krytí vo väčšine poisťovní, riziko zemetrasenie kryté je, ale treba si uvedomiť, že poisťovne posudzujú riziko zemetrasenie podľa Európskej makroseizmickej stupnice EMS 98, nie richterovej stupnice. Stupnica EMS-98 má 12 stupňov úrovní poškodenia v mieste poistenia, kde nastala poistná udalosť, viď obrázok nižšie. Stupne poškodenie sa podľa richterovej a makroseizmickej stupnice EMS-98 môžu líšiť.

zemtrasenie popis stupnice

V skratke si ukážeme poisťovne od ktorého stupňa EMS 98 kryjú zemetrasenie:

  • Allianz – od 6. stupňa
  • Colonnade – nemá žiadne stupne
  • ČSOB -od 6. stupňa
  • Generali – od 6. stupňa
  • Kom. poisťovňa – od 5. stupňa
  • Kooperativa – od 5. stupňa
  • Union – nemá žiadne stupne
  • Uniqa – nemá žiadne stupne
  • Wustenrot – od 6. stupňa

Pri výbere poisťovne je potrebné si všímať každý detail ponúkaných rizík a to nie len pri zemetrasení, ale napr. pri víchrici alebo búrlivom vetre, kde sa skúma rýchlosť vetra podľa SHMÚ. Pri výbere vhodného balíka, spoluúčasti alebo pripoistenia vám s radosťou pomôže skúsený finančný agent.

Zdroj titulného obrázka: Canva

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články