Poistenie

Je váš majetok dostatočne chránený pred rizikom tornáda?

Vo štvrtok 24. 6. 2021 vyčíňalo na južnej Morave tornádo, ktoré bolo najtragickejšie v Európe od roku 2001. V krátkom okamihu stratili obyvatelia svoje majetky, či už išlo o škody na nehnuteľnostiach, domácnostiach, alebo na autách. Stopa po tornáde je 26 kilometrov dlhá a 500 metrov široká. Podľa meteorológov sa sila tornáda odhadovala na stupeň F4 podľa Fujitovej stupnice. Ide o druhý najničivejší stupeň, keď rýchlosť vetra dosahovala približne 216 km/hod.

Na druhý deň prišlo mnoho telefonátov a majitelia nehnuteľnosti a áut sa pýtali, či ich poistenie kryje aj samotné tornádo. Samotné riziko tornáda vo všeobecných poistných podmienkach nenájdete. Je to kryté v rámci rizika „víchrica“ a rýchlosť vetra v km/h je definovaná v závislosti od výberu poisťovne viď. tabuľku č. 1. Ak je však poistná zmluva uzavretá správne, poisťovne poskytnú plnenie do výšky škody.

Tabuľka č. 1: Minimum dosahujúcej rýchlosti prúdenia vzduchu v mieste poistenia

*Kryjú riziko búrlivý vietor, kde prúdenie vzduchu dosahuje v mieste poistenie min. 60km/hod.

Vyššia moc (lat. vis maior), čiže živelná udalosť, je nepredvídateľná, neodvrátiteľná a náhodná udalosť, ktorej nie je možné zabrániť, preto je dôležité chrániť si svoj majetok a nezabúdať ani na ďalšie živelné riziká, ktoré nás môžu ohrozovať, napríklad požiar, povodeň, záplava, zosuv pôdy, prípadné zemetrasenie a mnoho ďalších rizík.

Ľudia, ktorí poisteniu neverili, si odrazu po tornáde na južnej Morave chcú svoj majetok poistiť. Prečo je to tak? Jednoducho ich ovládla jedna z najväčších emócií, ktorou je strach. Strach, či sa stane niečo mne, mojim blízkym, niekomu v mojom okolí alebo či je niečo medializované. Bohužiaľ, často môže byť už neskoro. Poisťujeme sa na náhodné nepredvídané udalosti, ktoré môžu nastať, nie ktoré už nastali. Verím, že nikto z nás by nechcel zažiť to, čím si museli prejsť obyvatelia na južnej Morave, a dúfam, že sa to neprihodí nikomu z nás. V každom prípade sa lepšie zaspáva s pocitom, že si svoj majetok chránim a mám ho poistený.

Zdroj: Allianz, Axa (Uniqa), Colonnade, Groupama, ČSOB, Generali, Komunálna poisťovňa, Kooperativa, Union, Uniqa, Wüstenrot, wikipédia
Zdroj titulného obrázka: canva
Zdroj tabuľky: vlastné spracovanie

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články