Poistenie

Ako si vybrať cestovné poistenie na dovolenku?

Aktualizované 15.06.2023

Letné obdobie je čas, keď väčšina z nás rozmýšľa nad dovolenkou pri mori. Menej obľúbenou činnosťou je už balenie batožiny a tu netreba zabúdať pribaliť si aj cestovné poistenie. Prečo je dôležité uzatvoriť si cestovné poistenie pred odchodom na dovolenku?

Čo je účelom cestovného poistenia?

Chceme, aby sme to, čo nám kryjú naše zdravotné poisťovne na Slovensku, mali kryté aj v zahraničí. Ide hlavne o poistenie liečebných nákladov napríklad v prípade ochorenia, predpísanie liekov, operácie, repatriácie atď. Niekto si povie, že veď má európsky preukaz poistenca, tak mu poistenie do zahraničia netreba! Áno, z európskeho preukazu zdravotného poistenia máte nárok na zdravotné ošetrenie v akejkoľvek členskej krajine EÚ, Európskom hospodárskom priestore a vo Švajčiarsku. Výdavky spojené s ošetrením sú kryté, ale len v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Súkromné zariadenia však tento preukaz neakceptujú. Treba počítať s tým, že za niektoré úkony si budete musieť priplatiť, napríklad 20 až 30 % z ceny liekov alebo z výkonu.

Dôležitosť cestovného poistenia si ukážeme na niekoľkých príkladov za rok 2022, ktoré museli riešiť poisťovne:

Generali

  • Nemecko – liečebné náklady – 8 938,32 € – covid a následné úmrtie s repatriáciou
  • Francúzsko – liečebné náklady – 2 539,96 € – ľadvinový záchvat  s hospitalizáciou 3 dni
  • Zanzibar – storno zájazdu – 6 301,80 € – operácia a následne 6 týždňov necestovať

AXA Assistance

  • USA – liečebné náklady – 65 000 € – vyskočené rameno + zlomenina v oblasti kľúčnej kosti – nutná operácia s hospitalizáciou
  • Uruguay – liečebné náklady – 28 000 € – poranenie hlavy pri páde- operácia s hospitalizáciou
  • Švajčiarsko – liečebné náklady – 9 000 € – operácia kolena po páde pri lyžovačke 

Prečo sa nespoliehať len na európsky preukaz poistenca?

Európsky preukaz poistenca neponúka asistenčnú službu, tzn., že v prípade ochorenia nám nemá kto poradiť, ako máme postupovať. Naopak, práve preto je veľmi dôležité uzatvoriť si komerčné cestovné poistenie do zahraničia, ktoré nám ponúka vysoké limity liečebných nákladov v rámci celého sveta, rôzne pripoistenia a veľmi dôležitú asistenčnú službu, na ktorú sa môžete vždy obrátiť v prípade ochorenia alebo úrazu a ktorá je dostupná 24 hodín denne.

Na čo si dávať pozor pri výbere cestovného poistenia?

  1. Výber destinácie – na základe toho treba prispôsobiť limit liečebných nákladov.
  2. Účel cesty – šport, práca.
  3. Pripoistenia.
  4. Výhodnejšie alternatívy, ak cestujete často – celoročné cestovné poistenie. Dlhodobý pobyt, opakované cesty.

Výber destinácie

Pri výbere poisťovne je veľmi dôležité pozerať na to, kam cestujem, či je to USA, alebo Chorvátsko. V každej krajine sú náklady spojené s liečbou rôzne. Za to, čo v Chorvátsku môže stáť 1 000 eur, v Amerike môžeme zaplatiť niekoľkonásobne viac. Práve preto je dôležité pozerať na to, aký limit liečebných nákladov nám poisťovne ponúkajú. Osobne odporúčam poisťovne, ktoré ponúkajú neobmedzený limit liečebných nákladov, ako sú napríklad Allianz, Union, prípadne AXA Assistance, kde je limit až 20 000 000 eur.

Účel cesty

Vplyv na poistné a takisto aj naše krytie má účel vašej cesty, tzn., či je vaším účelom turistika, nejaký vrcholový šport alebo manuálna práca. Pred uzatvorením zmluvy si treba overiť, či nám daná poisťovňa kryje šport alebo prácu, ktorú budeme vykonávať, aby sa nestalo, že si uzatvoríme cestovné poistenie s tým, že budeme robiť napríklad rizikovú prácu záchranára a poisťovňa nám pri tejto činnosti neposkytne poistné plnenie lebo danú prácu má vo výlukách.

Pripoistenia

K základnému balíku liečebných nákladov si vieme vybrať aj niektoré z pripoistení, ako je napríklad úrazové poistenie, batožina, poistenie storna, meškanie letu, meškanie/strata batožiny, nepojazdné auto, chronické ochorenie atď. Pre viac informácií o týchto pripoisteniach určite kontaktujte svojho finančného agenta. Môže nastať situácia, že si dohodneme STORNO poistenia zájazdu tesne pred dovolenkou, medzitým náhodou ochorieme a zistíme, že poisťovňa nám neuzná poistné plnenie z dôvodu, že sme boli v čakacej lehote, počas ktorej neposkytuje poistné plnenie.

Výhodnejšie alternatívy

Výhodnejšou alternatívou je celoročné cestovné poistenie, ak cestujeme často na dovolenku počas jedného roka. Tu si treba dávať veľký pozor na celoročné cestovné poistenie bez obmedzenia pobytu a celoročné cestovné poistenie opakovaných ciest. Pri týchto poisteniach je veľký rozdiel v cene tejto služby, ale hlavným rozdielom je to, že pri prvej možnosti môžeme byť v zahraničí nepretržite, ale pri opakovaných cestách je maximálna dĺžka výjazdu 45 dní a potom je potrebné vrátiť sa domov a preukázať sa cestovným dokladom.

V neposlednom rade odporúčame si vo vašej zmluve overiť, či máte kryté liečebné náklady spojené s kovidom. Stále sú na trhu produkty, ktoré dané riziko neponúkajú.

Ako mám postupovať, keď dôjde k úrazu?

Po uzatvorení zmluvy dostaneme kartičku s telefónnym číslom na asistenčné služby. Ak nám to náš zdravotný stav dovolí, vždy je nutné kontaktovať ich. Poisťovňa nám nemusí vyplatiť plnú výšku sumy, ak všetko riešime na vlastnú päsť a požiadame o poistné plnenie až po príchode na Slovensko. Môže sa stať, že nám bude vyplatených len 20 % z celkovej sumy za ošetrenie.

Porovnanie komplexného cestovného poistenia

Poisťovne, ktoré budeme porovnávať: Axa Assistance, Allianz, Union, Generali, Európska cestovná poisťovňa.

Sledovať budeme nasledovné parametre:

  • typ poistenia: krátkodobé cestovné poistenie – 10 dní,
  • účel: turistika,
  • destinácia: Európa,
  • počet osôb: 4 osoby – 2 dospelí a 2 deti,
  • pripoistenia: úraz, batožina, zodpovednosť, pátranie a záchrana, právna ochrana, STORNO – limit 3 500 eur.
Tabuľka č. 1: Porovnanie komplexného cestovného poistenia v 5 poisťovniach

*Porovnanie sa môže líšiť od počtu dní, výberu destinácie, pripoistení, rizikovej práce alebo povolania.

Veríme, že vám článok pomôže pri výbere správneho cestovného poistenia a ochráni vás pred nečakanou situáciou.

Zdroje: Allianz, Union, AXA Assistance, Generali, Európska cestovná poisťovňa
Zdroj titulného obrázka: unsplash

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články