Osobné financie

Poplatky v bankách sa od júna zmenili. Ktorý účet je najvýhodnejší?

Väčšina z nás už zaregistrovala, že banka začala účtovať vyššie poplatky za vklady v pobočkách ako štandardne. Je to preto, lebo niektoré banky zmenili od 1. 6. 2020 cenníky. My vám prinášame prehľad tých najrelevantnejších zmien.

Prečo sa to deje?

Logickým vysvetlením môže byť snaha zelektronizovať niektoré bankové operácie, ktoré pracovníkom banky zaberali veľa času, no klient si ich vedel spraviť aj sám (online). Ďalším dôvodom môžu byť tiež nízke úrokové sadzby na hypotekárnych a spotrebných úveroch. Poďme sa teda pozrieť na jeden zo základných poplatkov – poplatok za vedenie účtu.

Tabuľka č. 1: Poplatky za vedenie účtu

*Do 26 rokov má klient účet zadarmo, neskôr stačí, ak súčet prichádzajúcich bezhotovostných platieb na účet bude minimálne 400 € mesačne. Ak bude nižší, banka bude v danom mesiaci účtovať poplatok 8 € podľa cenníka.

**Do 27 rokov môže klient využívať účet zadarmo.

Ak sa pozeráme na bežný účet z hľadiska mesačných poplatkov (bez ďalších podmienok – tomu sa ešte budeme venovať), U konto od UniCredit Bank je jednoznačne dobrá voľba. 

Ďalší z často spomínaných poplatkov je poplatok za vklad na účet priamo v pobočke banky.

Tabuľka č. 2 : Poplatok za vklad na účet na pobočke banky

*SLSP – prvý vklad v mesiaci je zadarmo

Pri chvíľke nepozornosti môžete veľmi jednoducho zaplatiť vyššiu sumu za menšie vklady (5 – 10 €), ako by ste čakali. Ďalej upozorňujeme, že ak preferujete osobné vklady v pobočkách na účty tretích osôb, poplatky môžu byť ešte vyššie (napr. ČSOB 3 € a SLSP až 6 €), preto odporúčame využívať na vklady tzv. vkladomaty, prípadne internetbanking, kde môžete uskutočniť transakcie bez poplatkov.  

Ak sme spomenuli poplatky za vklady, nemôžeme vynechať ani poplatky za výbery z osobného účtu v pobočke banky.

Tabuľka č. 3 : Poplatky za výber z osobného účtu priamo na pobočke banky

* 3 € do 10 000 € vrátane, 0,05 % zo sumy nad 10 000 €

Ako si môžete všimnúť, banky nám dávajú jasný signál, aby sme pobočky (len ak je to naozaj nevyhnutné) z dôvodu výberov nenavštevovali. V rámci balíka bežného účtu poskytuje každá banka výhodné podmienky na výber z vlastného bankomatu, prípadne bankomatu inej banky.  

Ako si zabezpečiť účet bez poplatkov za jeho vedenie?

Všetky podmienky sú udávané v mesačných intervaloch.

SLSP

  • 3 pravidelné platby (trvalý príkaz)
  • platba aspoň 200 € kartou
  • sporenie (napr. rezerva vo výške 10 €),
  • 5 transakcií kartou na biznis účte 

VÚB

  • 1× internetbanking alebo mobilbanking
  • príjem na účet minimálne 500 €
  • využívate ďalšie produkty (minimálne 2 = zľava 50 %, minimálne 3 = zľava 100 % z poplatku)

OTP

50 % za aktívne využívanie účtupríjem na účet 300 €

  • 3× platba kartou
  • 1 platba na základe SEPA trvalého príkazu alebo na základe SEPA inkasa
  • ďalších 50 % za priemerný zostatok min. 10 000 € na všetkých vkladových produktoch klienta v banke za kalendárny mesiac

Tatra banka

  • Vďaka Programu odmeňovania môžete získať 50 až 100 % zľavu z poplatku. Výška finálnej zľavy závisí od kombinácie veku, aktívneho využívania inovácií a počtu produktových kategórií, ktoré máte zriadené.
  • Napríklad 30-ročný klient, ktorý si za mesiac vyberie 7× hotovosť z bankomatu pomocou aplikácie Tatra banky a zároveň má v banke hypotéku, poistenie majetku alebo spotrebný úver, môže mať účet zadarmo.

ČSOB

Zľava až 50 % za podmienok:  príjem na účet min. 400 €

  • 3 pravidelné platby
  • 5 platieb kartou (debetnou alebo kreditnou)
  • ďalších 50 % je možné získať, ak máte priemerný mesačný zostatok depozitu, investícií a úverových produktov vyšší ako 20 000 €
     

UniCredit Bank

zadarmo do 26 rokov, neskôr musíte mať obrat aspoň 400 €

Poštová banka

  • do 27 rokov je možné využívať zadarmo
  • ak bude zostatok na účte aspoň 20 000 €, nasledujúci mesiac máte účet zadarmo

Prima banka

  • odmena za platby kartou vo výške 0,5 % zo súčtu platieb zúčtovaných z účtu v zmysle Všeobecných obchodných podmienok Prima banka Slovensko, a. s., maximálne do výšky mesačného poplatku za vedenie účtu, alebo zostatok na účte min. vo výške 10 000 € 

Otvorenie/prenesenie účtu

Ďalšia možnosť, ako si môžete zabezpečiť účet bez poplatku, je tzv. prenos účtu, kde nová banka s vaším súhlasom zabezpečí prenesenie účtu zo starej banky bez vašej nutnej návštevy (ušetrí to čas a pôvodne nastavené funkcie, napr. trvalé príkazy ostanú zachované).

Momentálne najzaujímavejšie:

SLSP

Pri založení účtu cez George účet ho máte na 12 mesiacov zadarmo a navyše dostanete bonus 30 € za prvé platby mobilom v hodnote 100 €.

VÚB

12 mesiacov vedenie účtu zadarmo pri založení online. 

Tatra banka

Ak si otvoríte bežný účet s balíkom služieb Tatra Personal cez aplikáciu Tatra banka teraz, získate ho na 12 mesiacov bez poplatku za vedenie účtu.

ČSOB

Pri založení online máte účet na 6 mesiacov zadarmo. 

Poštová banka

Zľavy za platby kartou na daných miestach (ZľavaDňa, 101 Drogerie, Panta Rhei,…).

Veríme, že zhrnutie informácií o poplatkoch vám prišlo vhod a pomôže vám pri správnom nastavení fungovania bežného účtu, ako aj pri úspore na poplatkoch.

Zdroj titulného obrázka: freepik

Zdroj tabuľky: vlastné spracovanie

Zdroje: SLSPVÚBOTPTatra bankaČSOBUniCredit BankPoštová bankaOberbankPrima banka

Pre mňa, ako bývalého šporotvca bolo jednoznačným cieľom víťazstvo nad súperom, teraz sú to požiadavky klientov zo sveta financií. Už od útleho detstva som začal chápať, že dosiahnutie dobrých výsledkov je možné jedine s disciplínou, vytvralosťou a tvrdou prácou. Od roku 2012 pomáham svojim klientom pri vytváraní rodinného portfólia tak, aby to z hľadiska ceny, služby a kvality bolo pre nich najvýhodnejšie. Verím, že spoločne vybudujeme špičkový tím odborníkov s jasným odkazom: slúžiť ľuďom a vrátiť dôveru finančnému sprostredkovaniu.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články