Investovanie

Čo sa udialo a čo nás čaká v investíciách na finančnom trhu v roku 2022?

Veľa našich klientov využíva rôzne investičné programy, preto sme sa pozreli na to, aký bol rok 2021 v oblasti investícií na finančnom trhu. Zároveň tu nájdete prehľad, ako sa darilo našim PROSIGHT investičným stratégiám za rok 2021.

Vplyv pandémie

Finančný trh v roku 2021 bol podobne ako rok predtým ovplyvnený predovšetkým prebiehajúcou pandémiou koronavírusu a jej následkov na ekonomiku. Na akciových trhoch však prevládala pozitívnejšia nálada ako v roku 2020. Hlavným dôvodom bolo masívne očkovanie proti kovidu v rozvinutých krajinách a postupné oživovanie ekonomík po celom svete. V prvom kvartáli pozitívne ovplyvňovali trhy aj fiškálne rozhodnutia nového prezidenta USA Joea Bidena.

Očakávania rastu HDP (hrubého domáceho produktu) a zvyšujúci sa dopyt po tovaroch a službách vyvolali v prvej polovici roka zvýšenú volatilitu na trhoch. Investori sa začali obávať prudko rastúcej miery inflácie a čiastočne aj nedostatku niektorých druhov tovarov, napríklad elektronických čipov. Správy z ekonomiky hovorili o rastúcich cenách komodít, čo postupne viedlo k vyššej miere inflácie. Toto spôsobilo miernu neistotu, a teda aj krátkodobý pokles niektorých akciových indexov v máji. Následne akciové trhy opätovne rástli a v priebehu roka dosiahli nové maximá.

Vysoký dopyt, obmedzená ponuka

Počas roka sa rastúce ceny kvôli vysokému dopytu a obmedzenej ponuke prejavili napríklad aj pri materiáloch na výstavbu rodinných domov. Pocítili to aj mnohí naši klienti, ktorí financovali výstavbu cez hypotekárne úvery. Na Slovensku sa výrazne prejavil aj neutíchajúci vyšší dopyt po bývaní, čo znamenalo, že ceny nehnuteľností sa zvýšili v priemere o 15 až 20 %. Priemerná ročná inflácia bola na Slovensku 3,2 %, ale v decembri to bolo už takmer 6 % v medziročnom porovnaní. Infláciu výrazne ťahali nahor aj rastúce ceny energií a potravín.

Vývoj úrokových sadzieb

Počas roka sa práve z dôvodu vyššej inflácie postupne menila aj rétorika centrálnych bánk týkajúca sa možného zvyšovania základných úrokových sadzieb. Najprv centrálne banky hovorili o veľmi dočasnom efekte rastúcich cien a nevideli dôvod na zvyšovanie sadzieb, ale na konci roka v podstate všetky významné centrálne banky okrem ECB už plánovali alebo očakávali toto zvyšovanie. Výraznú reakciu ukázali rozhodnutia českej centrálnej banky, ktorá najprv v septembri zvýšila základnú sadzbu z 0,75 na 1,5 %, následne v novembri skokovo až na 2,75 % a tesne pred koncom roka došlo k zvýšeniu sadzby až na 3,75 %. Americká ani európska centrálna banka počas roka 2021 základné úrokové sadzby nezvýšili, ale je už takmer isté, že v USA dôjde k postupnému zvyšovaniu úrokových sadzieb v roku 2022. Momentálne nie je zrejmé, aké kroky uskutoční európska centrálna banka v tomto roku.

Hlavné akciové indexy zaznamenali počas roka 2021 vysoko nadpriemerné zhodnotenie.

Od 17 do 33 %.

Aj vďaka tomu, že počas roka nedošlo k výraznému zvýšeniu sadzieb zo strany hlavných centrálnych bánk, dosiahli akciové trhy veľmi slušné výsledky. Ich vývoj bol od začiatku roka napokon pomerne stabilne rastúci aj napriek menším krátkym výkyvom (inflácia, nové vlny pandémie). Hlavné akciové indexy zaznamenali počas roka 2021 vysoko nadpriemerné zhodnotenie – od 17 do 33 %. Naopak, dlhopisy vo väčšine prípadov mierne strácali na hodnote. Potvrdilo sa, že dlhodobo dokážu poraziť infláciu takmer vždy len akcie.

A ako sa darilo našim PROSIGHT investičným stratégiám v roku 2021?

Stratégie, ktoré sme vytvorili ešte v priebehu roka 2020, sú inšpirované teóriou moderného portfólia od významného ekonóma Harryho Markowitza. Sú v nich zahrnuté výhradne špecificky zvolené ETF (exchange traded fund), ktoré pokrývajú tie časti svetovej ekonomiky, ktoré nám podľa analýzy dlhodobého vývoja finančného trhu vyšli ako najvhodnejšie. Výsledky sme vypočítali za celý kalendárny rok k 31. 12. 2021 pri predpokladanej investícii 10 000 € a po odpočítaní všetkých nákladov súvisiacich s investíciou (manažérsky poplatok, transakčné poplatky a podobne).

Tabuľka č.1: PROSIGHT ETF investičná stratégia

Aký bude vývoj v roku 2022?

Vývoj od začiatku roka 2022 však priniesol výraznejší pokles na trhoch, a to práve z obáv zo zvyšovania úrokových sadzieb, hlavne zo strany americkej centrálnej banky. Niektoré akciové indexy klesli od začiatku roka aj o viac ako 10 až 15 %. Názory odborníkov na ďalší vývoj sa líšia, najmä v závislosti od predpokladaných reakcií centrálnych bánk.

Pri dlhodobom pravidelnom investovaní klienti pri poklese trhu investujú so „zľavou“, a teda pri rovnakej investícii nakúpia viac cenných papierov, čo pri následnom raste znamená aj väčší výnos.

Pre väčšinu klientov aj preto stále platí základné pravidlo úspešného investovania – dodržiavať investičný horizont a mať vhodne nastavené investičné portfólio. Pri dlhodobom pravidelnom investovaní klienti pri poklese trhu investujú so „zľavou“, a teda pri rovnakej investícii nakúpia viac cenných papierov, čo pri následnom raste znamená aj väčší výnos. A tí, ktorí čakali práve na takéto poklesy, aby začali investovať alebo mimoriadne zvýšili svoju investíciu, môžu tento pokles využiť tiež výrazne vo svoj prospech. Pre viac informácií sa s dôverou obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa.

Zdroje titulného obrázka: Canva
Zdroj tabuľky: vlastné spracovanie
Zdroje: Uniqa, Google finance, Trend, Finweb

Už počas štúdia na VŠ v odbore financie som sa rozhodol uplatňovať znalosti v praxi, a preto sa od roku 2009 venujem finančnému sprostredkovaniu. Túto prácu vnímam ako moje poslanie - pomáhať ľuďom správne sa rozhodovať pri výbere finančných produktov. Prioritou je pre mňa spokojný klient, ktorý má jasno vo svojich financiách, a to sa dá jedine vďaka kvalitnej odbornosti, pravdivosti a dlhodobej starostlivosti z mojej strany. Viac ako 400 mojich klientov je toho dôkazom. Pre klientov sa vždy snažím nájsť čo najvýhodnejšie riešenie ich potrieb a vďaka spoločnosti PROSIGHT Slovensko im viem poskytnúť finančné služby v osobných aj firemných financiách.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články