Hypotéky

Odklad splátok či schvaľovanie úverov. Situácia pri hypotékach sa počas pandémie mení rýchlo

06.04.2020

Celý svet sa má na pozore. Všetci spoločne bojujeme a chránime sa pred ochorením COVID-19. Viaceré firmy museli zavrieť svoje prevádzky, iné zase pracujú v obmedzenom režime. Ako to zasiahlo bankový sektor na Slovensku? 

Zmena otváracích hodín 

Každá banka na Slovensku upravila svoje otváracie hodiny a pracuje v obmedzenom režime. Banky majú svoje pobočky otvorené v priemere štyri hodiny denne, aj to v sprísnených podmienkach. Rúško na tvári a dostatočná vzdialenosť od bankára je dnes samozrejmosťou. Banky vyzývajú svojich klientov, aby navštevovali pobočky len sporadicky a vybavili prevažnú časť svojich potrieb elektronicky z pohodlia domova. Tiež sa odporúča využívať bezkontaktné platenie kartou pri nákupoch v obchodoch.

Odklad splátok

Najdiskutovanejšou témou je aktuálne odklad splátok existujúcich úverov. Viacerým ľuďom v tomto období hrozí zníženie príjmu alebo úplná strata zamestnania. Ak má človek finančné problémy, môže požiadať banku o odklad splátok. Doposiaľ stále platilo a veľkou nevýhodou odkladu splátok bolo, že klient mal zápis v úverovom registri ako neplatič.

Tento problém začala riešiť vláda Slovenskej republiky. Vznikla dohoda medzi bankami o odklade splátok. Aj keď je už dohoda realitou, treba si ešte počkať na doladenie detailov. Vláda a Národná rada SR budú ešte musieť schváliť sériu finančných zákonov, ktoré s tým súvisia.

Čo zatiaľ vieme

1.Ak má klient záujem o odklad splátok, musí o to požiadať sám.

2. Odklad splátok bude bezplatný a pre každého, kto nemá omeškanie viac ako 30 dní na svojom aktuálnom úvere.

3. Odklad splátok platí pre hypotekárne a spotrebné úvery (maximálne na 9 mesiacov) a lízingy ( maximálne na 3 + 3 mesiace).

4. Odklad splátok sa nevzťahuje na kreditné karty a povolené prečerpania.

5. Účinnosťou zákona (tzv. lex korona) nebude tento zápis v úverovom registri do budúcnosti ovplyvňovať bonitu klienta pri žiadosti o ďalší úver.

Každá minca má však dve strany. Aj keď sa klientovi odložia splátky, úver sa naďalej úročí úrokovou sadzbou dohodnutou v úverovej zmluve. Úver sa tak predraží. Odklad splátok teda neznamená, že sa zbavím deviatich splátok, práve naopak. Svoj dlh si len oddialim a zaplatím za to.

Odporúčanie

Ak disponujete dostatočnou finančnou rezervou alebo vás táto kríza nijako finančne nezasiahne, odklad splátok nevyužite. Ak máte na svojom úvere vysokú úrokovú sadzbu, požiadajte banku o tzv. reštart hypotéky. Znížite si tak úrokovú sadzbu a získate novú fixáciu.

Schvaľovanie úverov

Okrem obmedzení pri otváracích hodinách niektoré banky obmedzili aj schvaľovanie úverov pri určitých druhoch príjmu a taktiež pri určitých druhoch účelov.

Týka sa to prevažne klientov, ktorí dokladujú príjem pri hypotéke z podnikania (SZČO alebo konateľ s. r. o.). Rizikovými sú momentálne aj klienti, ktorí dokladujú príjem zo zahraničia. Banky v týchto prípadoch znižujú percento financovania alebo dočasne takýmto klientom neposkytnú žiadny úver. Každý deň sa podmienky v bankách vzhľadom na šírenie vírusu COVID-19 môžu meniť. Ideálnym riešením, ako sa vyhnúť zamietnutiu úveru, je dôkladná konzultácia s vaším finančným sprostredkovateľom, ktorý pomôže vybrať vhodnú banku na financovanie vášho zámeru.

Čo sa týka úrokových sadzieb, tie sa za posledné obdobie výrazne nemenili. V tabuľke nižšie ponúkam stručný prehľad o aktuálnych kampaniach jednotlivých bánk. Do porovnania sa dostali najčastejšie využívané 3- a 5-ročné fixácie.

Tabuľka č. 1 : Úrokové sadzby v jednotlivých bankách 

Úrokové sadzby sú len informatívne a platia väčšinou pri financovaní do 80 % LTV. Výslednú úrokovú sadzbu sa klient dozvie až po kompletnom posúdení banky.

Pár tipov na záver?

Ak sa váš príjem počas trvania vírusu COVID-19 rapídne nezníži, určite nevyužite možnosť odkladu splátok. Predídete tak predraženiu vášho úveru. Pri riešení nového alebo refinančného úveru využite možnosť konzultácie s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám ukáže aktuálne kampane bánk. Predídete tak možnému zamietnutiu úveru. Prajem vám veľa zdravia a síl v tomto krízovom období.

Zdroj tiulného obrázka: Pixabay
Zdroj tabuľky: vlastné spracovanie 
Zdroje: SLSP, VÚB, Tatra Banka, ČSOB, Prima Banka, UniCredit, OTP Banka, mBank, Poštová banka

Z dôvodu rýchlo meniacej sa situácie budeme článok pravidelne aktualizovať. Posledná aktualizácia 6.4.2020. 

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články