Poistenie

Dovolenka v exotike či lyžovačka? Bez správneho cestovného poistenia sa môže zbytočne predražiť

Letnú dovolenku plánuje veľa ľudí. Pre lyžiarov sú veľmi obľúbené zimné dovolenky v horách. Mnohí z nás však túžia stráviť zimu niekde v teplučku a stále populárnejšie sú dovolenky v exotike pri mori. Poďme sa z pohľadu cestovného poistenia bližšie pozrieť na to, na čo si treba dávať pozor, ak cestujeme na lyžovačku do zahraničia alebo za teplom do exotickej krajiny.

Na čo si dávať pozor, ak cestujeme do exotickej krajiny?

Ak cestujeme do zahraničia mimo Európy, je veľmi dôležité, aký limit liečebných nákladov obsahuje naše poistenie. To, čo môže stáť v Európe 5 000 €, v rámci sveta vás môže vyjsť niekoľkonásobne viac, preto je dôležité vybrať si poisťovňu, ktorá neponúka limity, napríklad 30 000 či 50 000 €. Osobne odporúčam krytie liečebných nákladov bez obmedzenia, napríklad v poisťovni Alianz, Union alebo AXA Assistance, ktorá ponúka limit až 20 000 000 eur. Netreba zabúdať, že cestovné poistenie ponúka okrem liečebných nákladov aj rôzne pripoistenia, ktoré v rámci krytia zohrávajú veľmi dôležitú úlohu.

Obrázok č. 1: Prehľad niektorých liečebných nákladov v zahraničí

Dôležitým pripoistením je zodpovednosť za škodu v prípade, keby ste spôsobili škodu či už na zdraví, alebo na majetku, napríklad v ubytovacom zariadení. Pátranie a záchrana pri plavbe na mori sú takisto dôležitou súčasťou. Medzi najpodstatnejšie pripoistenie patrí STORNO zájazdu. V prípade, že nemôžeme vycestovať do zahraničia z dôvodu hospitalizácie, ochorenia detí, prípadne úmrtia v rodine atď., poisťovňa nám vyplatí cenu zájazdu, prípadne odpočíta spoluúčasť, ak bola dohodnutá. V rámci exotickej dovolenky sa táto suma môže vyšplhať rádovo na niekoľko tisíc eur. Treba si dávať pozor na to, kedy si STORNO zájazdu uzatvoríme. Ideálny scenár je uzavrieť ho v deň záväznej rezervácie zájazdu, lebo v opačnom prípade sa na nás môže vzťahovať čakacia lehota, počas ktorej nie ste krytí poistením. V Axa Assistance platí ochranná lehota 14 dní, tzn., že STORNO si vieme poistiť so začiatkom poistenia až o 14 dní od dátumu uzavretia zmluvy. Je veľmi dôležité nenechávať si poistenie na poslednú chvíľu, prípadne kontaktovať svojho finančného agenta, aby nás usmernil.

Tabuľka č. 1: Poistenie pre 2 osoby, 14 dní, celý svet mimo USA a Kanady

* V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: úrazové poistenie, právna ochrana, meškanie letu a batožiny
** V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: úrazové poistenie, právna ochrana
*** V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: právna ochrana

Na čo si dávať pozor, ak ideme na lyžovačku do zahraničia?

Pokiaľ sa chystáme na lyžovačku, okrem limitu liečebných nákladov netreba zabúdať pripoistiť si zimné športy. V niektorých poisťovniach je to zahrnuté v bežných športoch bez prirážky, no v iných je nutné pripoistiť si tieto športy za vyššiu cenu. Cestovné poistenie by určite malo obsahovať aj pátranie a záchranu v horách, keď v prípade záchranných prác úhradu miestnym zložkám rieši priamo asistenčná služba. Jedným z najvýznamnejších pripoistení je zodpovednosť za škodu, a to z nasledujúceho dôvodu. Predstavme si situáciu, že našou vinou sa zrazíte s iným lyžiarom a dôjde k úrazu, prípadne k poškodeniu lyžiarskej výbavy. Ak totiž spôsobíme niekomu škodu, poškodení si neváhajú vymáhať jej náhradu i súdnou cestou. Hoci takéto škody nebývajú veľmi časté, môžu sa vyšplhať aj na niekoľko desiatok tisíc eur.

UNIQA poisťovňa eviduje prípad, keď sa klient na zjazdovke v Rakúsku zrazil s iným zahraničným lyžiarom. Horská služba ho odviezla helikoptérou do nemocnice, kde mu ošetrili a zafixovali zlomenú nohu. Po polroku klientovi prišla výzva od právnika zrazeného lyžiara. Nárokoval si bolestné 35 000 € za spôsobenú ujmu. Zodpovednosť za škodu nám vie pokryť náklady na liečbu zraneného lyžiara, jeho prevoz do nemocnice, prípadne poškodenú výstroj alebo právnika.

Tabuľka č. 2: Poistenie pre 2 osoby, 7 dní, Európa, pripoistenie zimné športy

* V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: úrazové poistenie, meškanie letu a batožiny
** V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: úrazové poistenie, meškanie letu a batožiny, chronické ochorenie
*** V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: úrazové poistenie
**** V cene sú zahrnuté aj tieto pripoistenia: úrazové poistenie

Správne poistenie nás vie ochrániť pred nečakanými situáciami, ktoré sa nás môžu počas dovolenky prekvapiť. V dnešnej dobe existuje mnoho online porovnávačov cestovného poistenie, ktoré vám vedia ušetriť čas a peniaze. Nezabudnite však prekonzukltovať s odborníkom. Radi vám aj my so správnym nastavením produktu pomôžeme.

Zdroje: Allianz, Axa Assistance, Union, Uniqa, Európska cestovná poisťovňa, Generali, preveruj.sk

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články