Investovanie

Surfujte na vlnách aj vo svete financií

Všetci, ktorí holdujeme doskovým športom na oceáne alebo na jazerách vieme, že nie je nič lepšie ako tráviť svoj čas pri vode, chytať vitamín D, dýchať čerstvý oceánsky vzduch a užívať si krásu, ktorú nám naše športy prinášajú. Ako si tento krásny šport možno užívať čo najdlhšie, bez starostí o naše financie a čas? Odpoveďou je investovanie. Možno vás to prekvapí, ale medzi surfovaním a investovaním je niekoľko podobností. Teraz si hovoríte, že slobodný surferský život nemá s investíciami nič spoločné, ale pozrime sa spolu na paralely, ktoré k sebe surfovanie a investovanie približujú.

Prvá vec, ktorú urobí každý nadšenec týchto športov, je zhodnotenie aktuálnych podmienok. Zaujíma vás, či je voda kľudná alebo rozbúrená, kde sú prúdy a aké silné sú, aký fúka vietor. Po preskúmaní podmienok vyhodnotíte, riziká a rozhodnete sa, či ste ochotný ich podstúpiť. To isté by mal urobiť aj investor pred vstupom na trh. Zistiť si možno čo najviac informácii o aktuálnej situácii na finančných trhoch a prispôsobiť sa jej. Súčasnosť je charakteristická zvýšenou infláciou v dôsledku vojenského konfliktu na Ukrajine a pandémie. To znamená, že hodnota peňazí na bankových účtoch alebo v hotovosti bude klesať, a množstvo tovarov, ktoré si za túto sumu kúpite, bude nižšie. Na to, aby ste svoje financie ochránili, je potrebné mať stanovený plán.

Skúsenosti odborníka

Dostávame sa opäť k paralele so surfovaním. Pred vstupom do oceánu si tiež pripravíte taktiku, kadiaľ, ako, a kedy, sa dostanete k vytúženému sweet spotu. Je na vás, či si počkáte, na okno medzi vlnami, alebo sa pustíte pádlovať priamo proti nim. Samozrejme toto rozhodnutie dosť ovplyvňujú vaše skúsenosti. A takto to je aj vo svete investícií. Ak nemáte dostatok skúseností, určite sa poraďte s odborníkmi, ktorí vám pripravia stratégiu ušitú na mieru pre vás. Či už pôjde o investície do podielových fondov alebo do fondov ETF, je potrebné riadiť sa niekoľkými základnými pravidlami.

Ak má byť investovanie efektívne, platia dve základné pravidlá. Musí byť:

  • pravidelné,
  • dlhodobé.

Pri pravidelnom investovaní minimalizujete riziko zlého nákupu, keďže nákupná cena sa v podstate priemeruje. Druhým pravidlom je investovanie dlhodobé, keďže len v dlhšom časovom horizonte dosiahneme všetky výhody zloženého úročenia. Rovnako ako sa svojho plánu budete držať v oceáne, je potrebné držať sa ho aj na finančných trhoch. V oboch prípadoch je totiž v hre množstvo premenných, a držať krok so všetkými môže viesť k panike, ktorá je veľkým nepriateľom surferov ako aj investorov.

Správna vlna

Treťou paralelou medzi surfovaním a investovaním je chytanie vĺn. Ak už ste v oceáne a čakáte s ostatnými na ideálnu vlnu, dodržujte pravidlá a určitý takt. Vedieť hrať fér a nebyť príliš chamtivý je kľúčom k úspechu. Tak ako aj ostatní sa snažíte identifikovať dokonalú vlnu a nasadnúť na ňu, či už v oceáne alebo na finančných trhoch. Investícia do fondov je zaujímavý spôsob zhodnocovania svojich úspor, respektíve ich ochrany pred infláciou, čo je dnes veľmi aktuálne. Najvýhodnejším spôsobom investovania do fondov je vyhnúť sa bankám a ich obmedzeným stratégiám. Výhodnejšie portfólio vám nastaví nezávislý investičný poradca. Najdôležitejšie je však investovať pravidelne a dlhodobo a sledovať vopred stanovený investičný horizont, ktorý vás ochráni pred nutkaním odpredať svoj podiel predčasne.


Tento článok vznikol v spolupráci s redakciou magazínu Windsurfer / Kitesurfer.

Už počas štúdia na VŠ v odbore financie som sa rozhodol uplatňovať znalosti v praxi, a preto sa od roku 2009 venujem finančnému sprostredkovaniu. Túto prácu vnímam ako moje poslanie - pomáhať ľuďom správne sa rozhodovať pri výbere finančných produktov. Prioritou je pre mňa spokojný klient, ktorý má jasno vo svojich financiách, a to sa dá jedine vďaka kvalitnej odbornosti, pravdivosti a dlhodobej starostlivosti z mojej strany. Viac ako 400 mojich klientov je toho dôkazom. Pre klientov sa vždy snažím nájsť čo najvýhodnejšie riešenie ich potrieb a vďaka spoločnosti PROSIGHT Slovensko im viem poskytnúť finančné služby v osobných aj firemných financiách.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články