Dôchodok

Zmena fondu a správcovskej spoločnosti v II. pilieri je úplne jednoduchá

Ako som písal v predošlom článku, odporúčam v druhom pilieri preinvestovať peniaze z dlhopisového fondu do indexového.

Ktorá správcovská spoločnosť má v ponuke práve indexový fond ? 

  • DSS Poštovej banky d.s.s., a.s. spravuje v Indexovom fonde 18,22mil EUR, celkové zhodnotenie od vzniku v roku 2012 je 58,20% .
    „Stratégiou fondu je kopírovanie výkonnosti referenčnej hodnoty Fondu, ktorá je tvorená akciovým indexom Goldman Sachs Equity Factor Index World Net Total Return USD.
  • AXA d.s.s., a.s. spravuje v Indexovom fonde 264,61 Mil EUR, celkové zhodnotenie od vzniku v roku 2012 je 72,61%. „Referenčnú hodnotu indexového dôchodkového fondu tvorí akciový index MSCI World Index.“ 
  • AEGON d.s.s., a.s. spravuje v indexovom fonde 26,46Mil EUR, celkové zhodnotenie od vzniku v roku 2012 je 68,68%. „Investičná stratégia je dlhodobo realizovaná najmä prostredníctvom nákupov prevoditeľných cenných papierov naviazaných na akciový index MSCI World EUR.“ 
  • NN dôchodková správcovská spoločnosť, a.s. spravuje v Indexovom fonde 58,5 mil. EUR, celkové zhodnotenie od vzniku v roku 2012 65,63%.
    „Cieľom investičnej stratégie dôchodkového fondu je kopírovanie zloženia finančného indexu EURO STOXX 50.“ 
  • VÚB Generali d.s.s., a.s spravuje v indexovom fonde 140,1 mil. EUR, celkové zhodnotenie od vzniku v roku 2012 je 64,17%.
    „Základnou úlohou indexového negarantovaný fondu je čo najvernejšie kopírovať vývoj zvolenej referenčnej hodnoty, ktorú tvorí globálny akciový index MSCI World Index.
     

Nie je indexový fond ako indexový 

Axa, Aegon, DSS poštovej banky a Vúb Generali investujú do akcií prostredníctvom firiem na celom svete.

NN investuje do akcií iba európskych firiem. Odporúčam vybrať si správcovskú spoločnosť, ktorá vám umožňuje investovať celosvetovo, lepšie rozložiť svoju investíciu a znížiť tak riziko.

Ak už však máte investované peniaze v NN indexovom fonde, prípadne v akciovom fonde Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, a. s. – neodporúčam to meniť.
(Celkové zhodnotenie od vzniku hore spomínaných indexových fondov v roku 2012 je 39,71%, spravuje v akciovom fonde 351,21 mil. EUR.)

Čo robiť, ak máte jednu z týchto 4 správcovských spoločností, ale investujete prostredníctvom dlhopisového fondu?

Fond si viete zmeniť vo svojom online prístupe pokiaľ vám to vaša správcovská spoločnosť umožňuje. Prípadne vyplnením zmenového tlačiva na pobočke alebo u vášho sprostredkovateľa.

Ak máte peniaze investované v dlhopisoch správcovskej spoločnosti Allianz alebo NN, odporúčam správcovskú spoločnosť zmeniť.

Postup zmeny správcovskej spoločnosti:

  1. potrebujete akceptačný list, ktorý si vybavite v sociálnej poisťovni na počkanie a zadarmo (raz za 12 mesiacov)
  2. uzatvoriť zmluvu s novou správcovskou spoločnosťou (Axa, Aegon, Vúb Generali, DSS poštovej banky)
  3. zaslať akceptačný list spolu s novou zmluvou na centrálu vybranej správcovskej spoločnosti

Vaše úspory tak budú presunuté do novej správcovskej spoločnosti, ktorú ste si vybrali. Keďže výber správneho fondu je pre výsledok vášho starobného dôchodkového sporenia kľúčový, odporúčam riadiť sa vyššie popísanými inštrukciami.

V prípade, že potrebujete bližšie informácie alebo chcete túto tému osobne prekonzultovať, neváhajte ma kontaktovať. Som vám plne k dispozícii.

Zdroje: Allianz, Poštová banka, VÚB Generali, Aegon, NBS, NN, AXA
Zdroj titulného obrázku: pixabay.com

Firma PROSIGHT Slovensko pre mňa znamená príležitosť. Zhmotňuje lepší život, plný osobného bohatstva a slobody ako pre mňa, tak aj pre všetkých mojich spolupracovníkov. V našej spoločnosti staviame klienta na prvé miesto. Slúžime ľuďom a prinášame im zo sveta financií to najlepšie. Robíme veci pre klientov a partnerov tak, ako pre seba a svoju rodinu.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články