Osobné financie

4 rady pre výber správnych finančných produktov

1. Najlepšia ochrana je prevencia

Najvhodnejším spôsobom ako predchádzať nevýhodným pôžičkám je vytvoriť si dostatočnú finančnú rezervu. Množstvo domácností v dnešnej dobe na rezervu zabúda. Trendom je to hlavne u mladých. Ideálne je ale mať vždy nejaký záložný plán. Cieľom sporiacich účtov je vytvoriť si rezervu vo výške 3-6 mesačných príjmov. Okrem klasických bankových sporiacich účtov sú výborným nástrojom pre účel strednodobého sporenia aj špeciálne realitné fondy.  Svojím výnosom a disponibilitou  porazia stavebné sporenie so štátnou prémiou.

2. Nezabúdajte na poistenie

Mylná predstava ľudí je, že práca finančných sprostredkovateľov je iba o poistení. No ani na poistenie netreba zabúdať. Ideálne je zvoliť si rizikové životné poistenie. Teda také, ktoré neobsahuje žiadnu sporiacu zložku. Vyhnete sa tak obstarávacím a priebežným poplatkom. Tak si platíte čisto za službu, ktorú potrebujete. V tomto prípade krytie rizika. V jednej zmluve dokážete poistiť od 1-8 osôb. Túto zmluvu viete kedykoľvek upravovať podľa vašich požiadaviek.

3. Do života s výhodnou hypotékou

V súčasnosti je trendom nákup nehnuteľností namiesto ich prenájmu. Preto stúpa aj dopyt po hypotékach. A keďže vieme, že hypotéka je beh na dlhé trate, oplatí sa podrobnejšie ju preskúmať. Pri klasických hypotékach  je potrebné pozrieť sa okrem úrokovej sadzby aj  na poplatok za spracovanie, poplatok za vedenie účtu, poplatok za znalecký posudok, kolky na katastri, či je povinné poistenie úveru a pod. Tieto sumy často ovplyvnia samotnú výhodnosť. Vôbec nemusí platiť, že najnižší úrok je riešenie s najmenšou preplatenosťou. Osobitnou kapitolou sú hypotéky pre mladých. Pri nich je kľúčovým spôsob pripisovania príspevku banky a štátu. Dôležitým ukazovateľom je v tomto prípade vnútorné rozdelenie splátky, teda koľko zo splátky ide na splácanie istiny a koľko na úrok. Ak ste si napríklad zobrali úver 50 000 eur so štátnym príspevkom pre mladých, rozdiel vo výške istiny po piatich rokoch splácania medzi najlepšou a najhoršou bankou predstavuje približne 2700 eur.

4. Investujte dlhodobo

Na dlhodobé investovanie využívajte produkty správcovských spoločností ,tzv. programy pravidelného investovania. Tie sú charakteristické nízkymi poplatkami (len vstupný poplatok a poplatok za správu fondu), online prístupom a vysokou flexibilitou. To v praxi znamená, že v prípade potreby viete kedykoľvek investovanie prerušiť, zvýšiť či znížiť mesačnú úložku.

Zdroje:
Národná Banka Slovenska, Sociálna poisťovňa, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny 
http://druhypilier.sme.sk/ 
https://www.msci.com/resources/factsheets/index_fact_sheet/msci-world-index.pdf
Spracovanie: Slavomír Molnár
Zdroj titulného obrázka: pixabay.com

Som finančný sprostredkovateľ, poradca, odborník na zmluvné podmienky a poplatky finančných produktov. Taktiež som autorom portálov preveruj.sk, nesporimcezpoistku.sk, financiepodlupou.sk a spolupracujem s najväčším finančným porovnávačom Totalmoney.sk. Pomáham ľuďom pri výbere vhodného finančného produktu a jeho optimálneho nastavenia.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články