Hypotéky

Prichádza zmena hypoték pre mladých

Úroková sadzba na úvere pre mladých sa v súčastnosti v  mnohých prípadoch blíži k nule. Takto si rodinka za 5 rokov dokáže znížiť náklady aj o 3200€. Z toho približne 30€ na mesačnej splátke a viac ako 1400€ na zostatku úveru.

Od 1.1.2018 má vstúpiť do platnosti novela zákona o bankách. Hovorí o tom, že sa nové hypotéky pre mladých budú zvýhodňovať inak. Pomocou daňového bonusu. Ten sa bude dať uplatniť do výšky 400€ ročne. Teda za 5 rokov podpory mladí získajú maximálne 2000€.

Rodičovská dovolenka a nezamestnanosť

Rozdiel však môže byť ešte o čosi väčší. Mali by sme vedieť, že dnešný štátny príspevok nás teší po dobu 5 rokov akosi automaticky. Zmena životnej situácie však môže znamenať, že si nebudeme mať z akého príjmu uplatniť daňový bonus. Ak podľa starých podmienok príde klient o prácu, príspevok stále využíva. Daňový bonus však nedostane, ak je nezamestnaný. Rovnaké pravidlo platí pri osobách na rodičovskej dovolenke, keďže neplatia daň z príjmu. A obdobie, kedy čerpáme štátny príspevok, je často spojené s narodením detí. A nie vždy túto udalosť zdieľajú dvaja rodičia.

Považujem za rozumné chrániť osoby, ktoré ostanú doma s dieťaťom alebo sa ocitnú bez práce. Rozumne si vytvorili rezervu, aby to obdobie prekonali. Nerozumne im štát situáciu zhorší.

Právnické osoby

Druhou mierne znevýhodnenou kategóriou budete, ak sa rozhodnete počas poberania štátneho príspevku podnikať. Či už ako s.r.o. alebo na živnosť. Prvé roky podnikania sú spojené s dostatočne veľkými nákladmi na rozbeh biznisu. Preto daňový bonus 400€ za rok nebude hrať dôležitú úlohu, ak ho vôbec niekto využije. Podľa starých pravidiel máte zvýhodnenú hypotéku na 5 rokov a nemusíte každý rok uvažovať o tom, či si máte ako uplatniť už aj tak nižší príspevok.

Je dôležité pripravovať zmeny v štátnom príspevku pre mladých, keďže sa na trhu znížili úrokové sadzby pod 1,5%. Každá zmena by však mala byť pripravená aj na to, že sa raz zavedie do praxe. V tomto prípade si myslíme, že sa návrh dal pripraviť citlivejšie. Hlavne, ak je tak dôležité, aby nenarastal počet nesplácaných úverov.

Celú situáciu a zmenu zákona ohľadom hypoték pre mladých pozorne sledujeme a budeme vám prinášať aktuálne informácie.

Zdroj: vlastné spracovanie
Zdroj titulného obrázka: unsplash

Vo finančníctve pôsobím od roku 2005. Vždy sme spolu s tímom hľadali cestu, ako urobiť túto službu odborne a čestne. Vďaka firme PROSIGHT Slovensko vieme poskytnúť ľuďom možnosť rásť a zachovať si správne hodnoty. Chceme, aby podnikanie na Slovensku malo zmysel.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články