Poistenie

Požiar či vytopenie vás môžu obrať o strechu nad hlavou a všetky peniaze. Správna ochrana je dôležitá

Po nedávnej marcovej udalosti na košickom sídlisku Terasa, kde v jednom z bytov došlo k explózii plynu a v súvislosti s tým aj k vyhoreniu viacerých bytov, sa ľudia začali obávať o svoje nehnuteľnosti.

Zo strany majiteľov bytov tak vzrástol záujem o poistenie svojho majetku. Ešte stále existuje príliš veľký počet vlastníkov bytov, ktorí podceňujú a berú na ľahkú váhu poistenie vlastného majetku.

Veľa ľudí si dnes vôbec neuvedomuje, že najväčšie škody vznikajú práve z rizík, ktoré prinášajú živelné pohromy, ako je vyhorenie alebo vytopenie. Skúste si predstaviť situáciu, že po úplnom vyhorení musíte dať vašu nehnuteľnosť do pôvodného stavu. Je potrebné nakúpiť nábytok, všetky spotrebiče, šatstvo a ostatné predmety, ktoré dennodenne používate. Aké vysoké by boli tieto náklady? Podľa štatistík vlastní bežná rodina v priemere hnuteľný majetok v domácnosti v hodnote 8 000 –15 000 €.

Košice – Terasa marec 2018

Taktiež netreba zabúdať na to, že v prípade hasenia požiaru vašej nehnuteľnosti, v tomto prípade bytu, dochádza často k vytopeniu ostatných bytov pod vaším bytom. V tomto prípade je rovnako dôležité, aby nebola poistená len vaša nehnuteľnosť, ale tiež to, aby ste mali uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu.

Košice – KVP Apríl 2017                                       

Odporúčania, ak si poisťujete nehnuteľnosť:

  • Ak vlastníte majetok rádovo niekoľko desaťtisíc eur, je nevyhnutné, aby ste uzatvorili poistenie nehnuteľnosti a domácnosti.
  • K poisteniu je potrebné aj pripoistenie zodpovednosti za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti a občianskej zodpovednosti.
  • Je dôležité, aby bolo dané poistenie nastavené správne a aby spĺňalo kritériá súčasnosti.
  • Dajte si pozor, aby tzv. balík krytia, ktoré poisťovňa ponúka, zastrešoval všetky potrebné riziká.
  • Veľmi dôležité je stanoviť si dostačujúcu poistnú sumu nehnuteľnosti a domácnosti. Veľa klientov sa domnieva, že nie je podstatné určenie si poistnej sumy a svoju nehnuteľnosť si často poistia na momentálnu trhovú hodnotu. Táto hodnota nie je vždy postačujúca v závislosti od lokality a typu nehnuteľnosti. Väčšina poistných zmlúv na Slovensku je podpoistených a v týchto prípadoch poisťovne krátia poistné plnenie v pomere reálnej poistnej sumy a vami stanovenej.
  • Stanovenie správnej poistnej sumy konzultujte s vaším sprostredkovateľom.

Je potrebné dávať pozor na to, že poistenie nehnuteľnosti kryje iné riziká ako poistenie domácnosti. Škody, ktoré vám vzniknú po krádeži zariadenia alebo elektroniky, vám poisťovňa z poistky nehnuteľnosti nenahradí. Vzťahuje sa totiž iba na stavebné súčasti nehnuťeľnosti ako sú múry, okná, dvere a podlahy domu. Naopak, vnútorné vybavenie bytu alebo domu chráni poistenie domácnosti.

Nezabúdajte, že aktuálnosť poistných produktov je dôležitá. Z tohto dôvodu je ideálne analyzovať poistné zmluvy každé 2 roky. So svojim sprostredkovateľom sa poraďte, či je poistná suma postačujúca, či nie je riziko, voči ktorému ste krytý vo výlukach a či existuje poisťovňa, kde za rovnaké riziko zaplatíte menej.

Zdroje: AllianzAXAČSOBGeneraliKomunálna poisťovňaUniqa 
Zdroj obrázkov: kosickespravy.sk, cas.sk, Kristián Sabo, Lenka Fedorová

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články