Poistenie

Ktorá poisťovňa uchráni vaše vozidlo pred krupobitím?

V Košiciach a okolí sa minulý týždeň prehnala búrka nevídaných rozmerov, počas ktorej padali krúpy vo veľkosti golfových loptičiek. Krátko po krupobití bolo v poisťovniach nahlásených približne 3 000 poistných udalostí, ktoré spôsobili škodu nielen na čelných sklách, ale i na bočných sklách, zadnom skle, ako aj rôzne preliačiny na motorových vozidlách. V dôsledku zmeny klímy dnes nevieme, čo môžeme od prírody očakávať, a to nielen na východe, ale na celom Slovensku.

Mnohí klienti boli po nahlásení poistných udalostí zhrození, keď sa dozvedeli verdikt od poisťovne: „Bohužiaľ, riziko krupobitia nemáte dohodnuté vo svojej poistnej zmluve a škody na čelnom skle nemáte kryté, ak nemáte dohodnuté pripoistenie čelného skla.“ 

Aké sú možnosti na trhu, ak chceme byť ochránení pred týmito udalosťami?

1. Ak mám dohodnuté iba PZP

PZP kryje škody spôsobené držiteľom motorového vozidla pri jeho prevádzke, z ktorého sú kryté škody spôsobené tretím osobám, či už na zdraví, alebo na majetku. Jednoducho všetky škody, ktoré sú spôsobené na vašom vozidle, nie sú z vášho PZP kryté, takisto ani živelné udalosti. V tomto prípade si musíte dohodnúť doplnkové poistenie živelnej udalosti.

2. Ak mám dohodnuté PZP s doplnkovým pripoistením živelnej udalosti

Medzi poisťovne, v ktorých je dnes možné dohodnúť si pripoistenie živelnej udalosti, patria: Allianz, AXA, ČSOB, Generali, Kooperativa, Union a Wüstenrot.

Medzi poisťovne, ktoré vám bez problémov budú kryť riziko krupobitia aj škody na samotnom čelnom skle i bez toho, aby ste mali dohodnuté dodatkové pripoistenie čelného skla, patria:

  • AXA – ponúka pripoistenie s limitom 5 000 eur so spoluúčasťou v prvom roku 20 %, v druhom a ďalšom roku 80 eur
  • Allianz – ponúka v balíku PLUS bez obmedzenia limitu a so spoluúčasťou buď 100, alebo 200 eur – podľa toho, akú si zvolíte
  • ČSOB – ponúka pripoistenie s limitom 3 000 eur a so spoluúčasťou 100 eur
  • Union – ponúka pripoistenie s limitom 2 500 eur a so spoluúčasťou 10 %
  • Wüstenrot – ponúka pripoistenie s limitom 4 000 eur a so spoluúčasťou 5 %, 150 eur

Posvietime si na dve najviac diskutabilné poisťovne, ktoré ponúkajú pripoistenie živelnej udalosti a kde vidíme najväčší problém:

  • Kooperativa  ponúka verejný prísľub pripoistenia živelnej udalosti už v základnej cene PZP, bez pripoistenia s limitom 5 000 eur a so spoluúčasťou 10 %, ale pozor, nekryje riziko KRUPOBITIA, takže ak je niečo lacné alebo zadarmo, treba sa mať na pozore, pretože poisťovňa vylúčila pri škodách na motorovom vozidle asi najčastejšie riziko.
  • Generali  poisťovňa kryje riziko KRUPOBITIA, ale pozor, má vylúčené škody, ktoré sú spôsobené na čelnom skle, tzn., že vám kryje škody na bočných sklách, zadnom skle aj škody na vozidle, ale nekryje samotné čelné sklo. Aby ste mali kryté čelné sklo, musíte si dohodnúť doplnkové pripoistenie čelného skla.

Poisťovne, ktoré neponúkajú k PZP pripoistenie živelnej udalosti sú Groupama, Komunálna poisťovňa, Genertel a Uniqa.

3. Ak mám dohodnuté havarijné poistenie

Ak máte dohodnuté kompletné havarijné poistenie (KASKO), automaticky máte krytú haváriu z vlastnej a cudzej viny, krádež, vandalizmus a, samozrejme, aj živelnú udalosť. Momentálne v žiadnej z poisťovní neevidujeme výluku na krupobitie, tzn., že ak si dohodnete kasko v ktorejkoľvek z poisťovní, riziko krupobitia budete mať kryté.

Rozhodnite sa správne

Ak máte záujem o doplnkové pripoistenie živelnej udalosti, určite vylúčte poisťovne ako Kooperativa a Generali a vyberte si z nasledujúcich poisťovní: Allianz, AXA, ČSOB, Union alebo Wüstenrot v závislosti od ceny a limitu, ktoré poisťovne ponúkajú. Pri výbere je tiež dôležitá spoluúčasť. Tieto poisťovne kryjú riziko krupobitia na samotnom vozidle a na všetkých sklách vrátane čelného bez nutnosti pripoistenia čelného skla.

Ak máte dohodnuté havarijné poistenie, v tomto prípade sa nemusíte báť ničoho, akurát musíte rátať so spoluúčasťou, ktorú máte dohodnutú s poisťovňou.

Zdroje: AXAAllianzČSOBGroupamaGeneraliGenertelKooperativaKomunálna poisťovňaUnionUniqaWüstenrot
Zdroj titulného obrázka: Pixabay

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články