Poistenie

Je možné poistiť bicykel, smartfón alebo psa samostatne?

Predstavte si situáciu, že ste na návšteve u rodičov a medzitým vám vo vašom byte skratuje router od internetu a vyhorí vám celý byt. Poistenú máte len nehnuteľnosť, nie domácnosť, lebo v čase uzatvorenia zmluvy ste mali pocit, že je to poistené automaticky v rámci nehnuteľnosti alebo že je to nepodstatné a drahé. Poistenie nehnuteľnosti vám vyplatí náklady na opätovné obnovenie bytu do pôvodného stavu (stierky, maľovky, podlahy, kuchynská linka…). Bohužiaľ, nevyplatí vám to majetok, napríklad práčku, umývačku riadu, drahý LCD televízor atď. Pri nákupe nového vybavenia do vašej domácnosti zistíte, že budete potrebovať viac ako 25 000 €, a v tomto momente si poviete, prečo ste si len nepoistili svoju domácnosť…

Aký je rozdiel medzi nehnuteľnosťou a domácnosťou? (pozrite obrázok nižšie)

Nehnuteľnosť – označené bielou farbou – všetko, čo je pevne spojené s nehnuteľnosťou, ako sú steny, okná, dvere, strop, schody, kuchynská linka bez vstavaných spotrebičov, bojler…
Domácnosť – označené modrou farbou – ide o majetok, ktorý slúži na uspokojovanie potrieb majiteľa nehnuteľnosti, ako je biela a čierna elektronika, nábytok, hobby predmety (bicykel, rybárska alebo lyžiarska výbava…)

Obrázok č. 1: Rozdiel medzi nehnuteľnosťou a domácnosťou

Ako si správne poistiť svoju domácnosť?

Vašu domácnosť si poisťujete na novú hodnotu, ale čo to znamená? Vysvetlím úplne jednoducho: ak máte 10-ročný gauč , ktorý má aktuálnu trhovú hodnotu 100 €, ako poistnú sumu nezadávate 100 €, ale hodnotu, za akú si viete dnes kúpiť podobný typ gauča, napríklad za 850 €. A to bude aj vaša poistná suma.

Máte dve možnosti, ako si stanoviť poistnú sumu:

  1. Poistnú sumu viete zadať pomocou m2 úžitkovej plochy, na základe čoho vám poisťovateľ vypočíta automaticky vašu odporúčanú poistnú sumu. Túto hodnotu viete upraviť smerom nahor, ale aj smerom nadol. Pri druhej možnosti by som bol opatrný, aby ste sa vyhli podpoisteniu.
  2. Druhou možnosťou je, že pri uzatváraní vašej zmluvy si predstavíte, že vám, nedajbože, dnes všetko zhorí. Jednoducho choďte do každej miestnosti a zrátajte, za aké dnešné ceny si musíte kúpiť váš majetok, napríklad spálňa – posteľ, nočné stolíky, stolové lampy, elektrický kozub, poličky, stolička, posteľné oblečenie, periny, obrazy, koberce… Takto prejdete každú miestnosť a stanovíte výslednú poistnú sumu. Mnohí budete prekvapení, v akej hodnote vlastníte majetok. Napríklad len oblečenie môže tvoriť tretinu, a niekedy dokonca aj polovicu vášho majetku.

Poistenie bicykla, smartfónu a domáceho miláčika

Čoraz častejšie sa stretávame s otázkami, či je možné poistiť samostatne bicykel, smartfón alebo psíka. Štandardne je to v rámci poistenia domácnosti zahrnuté automaticky, ale s výnimkou psa sa to vzťahuje na konkrétne miesto poistenia a nie je to možné poistiť samostatne, ale iba ako súčasť poistenia domácnosti.

Poďme sa spolu pozrieť na to, čo nám dnes poistný trh ponúka. Ukážeme si to v dvoch variantoch:

  1. Ako súčasť poistenia domácnosti
  2. Dá sa to poistiť aj samostatne?
Obrázok č. 2: Poistenie domácnosti

Poistenie psa

Ako súčasť poistenia domácnosti

  • Štandardne poisťovne kryjú len liečebné náklady spojené s úrazmi, napríklad UNIQA – produkt DOMOV IN (bývalá AXA poisťovňa) –, ale nekryjú liečebné náklady spojené s chorobami.
  • Sú však poisťovne, ktoré nekryjú ani choroby, ani úrazy, ktoré nevznikli v súvislosti s poisteným rizikom (požiar, povodeň…), napríklad Allianz – Môj domov alebo ČSOB – DOMOS.
  • Jediná poisťovňa, ktorá vám vyplatí liečebné náklady spojené s úrazom aj chorobou, je Generali v produkte DOMINO EXTRA, kde si viete vybrať limit 300, 600 alebo 900 €.

Dá sa to poistiť aj samostatne?

Áno, cez krytie liečebných nákladov PetExpert, ktoré ponúka dané poistenie cez český subjekt cezhranične v spolupráci s ČSOB Pojišťovna. Viac na stránke PetExpert.

Poistenie bicykla

Ako súčasť poistenia domácnosti

  • Vo väčšine poisťovní je váš bicykel poistený na riziká v poistnej zmluve, tzn. požiar, povodeň a pod. Ďalej krádež v mieste poistenia, kde musí byť prekonaná prekážka, napríklad rozbité dvere v pivnici. Poistenie sa vzťahuje len na konkrétne miesto poistenia.
  • Aktuálne je na trhu jedna poisťovňa, ktorá umožňuje v rámci svojho poistenia kryť aj krádež bicykla mimo miesta poistenia, kde je základnou podmienkou prekonanie prekážky a privolanie polície na miesto činu. Je to možné v UNIQA poisťovni – produkt DOMOV IN (bývalá AXA poisťovňa) v balíku KLASIK alebo MAXI.

Dá sa to poistiť aj samostatne?

Váš bicykel si viete napríklad poistiť priamo v Generali, ale len u vybraných predajcov. Viac na stránke Generali.

Poistenie smartfónu

Ako súčasť poistenia domácnosti

  • Vo väčšine poisťovní je váš smartfón poistený na riziká v poistnej zmluve, tzn. požiar, povodeň. Ďalej v prípade krádeže v mieste poistenia, kde musí byť prekonaná prekážka, napríklad rozbité hlavné vstupné dvere. Škody ako rozbitie telefónu po páde nebudú kryté. Poistenie sa vzťahuje vždy len na konkrétne miesto poistenia.
  • V Generali poisťovni v produkte DOMINO EXTRA si to viete pripoistiť samostatne cez pripoistenie SMART s limitom 500 €, ale musíte byť vlastníkom poistenej veci, nie na paušál. Dané pripoistenie kryje aj notebook či tablet, a to aj mimo miesta poistenia v prípade poškodenia alebo zničenia.

Dá sa to poistiť aj samostatne?

Dnes si viete poistiť smartfón napríklad priamo v Generali, ale len u vybraných operátorov, alebo v predajniach elektroniky. Viac na stránke Generali.

Zdroj titulného obrázka: canva
Zdroj obrázkov: vlastné spracovanie
Zdroje: Generali, Uniqa, ČSOB, PetExpert

Financiám sa aktívne venujem 8 rokov. V tejto sfére sa zameriavam výlučne na oblasť Neživotného poistenia. V spoločnosti PROSIGHT Slovensko pracujem ako produktový manažér a snažím sa dlhodobo rozvíjať produkty retailového a korporátneho poistenia. Produkty neživotného poistenia majú pre mňa obrovský význam, pretože každý z nás, či už v minulosti, dnes alebo v budúcnosti, využíval, využíva alebo bude raz využívať tieto produkty.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články