Poistenie

UNIQA na Slovensku expanduje, kupuje spoločnosť AXA. Klienti však môžu ostať pokojní

Koncern UNIQA expanduje v regióne strednej Európy a kupuje dcérske spoločnosti AXA na Slovensku, Česku a Poľsku. Hodnota transakcie by mala dosiahnuť miliardu eur.

Predmetom akvizície sú životné a neživotné poisťovne, penzijné fondy a servisné organizácie AXA v týchto troch krajinách. Kúpna cena predstavovala 1 miliardu EUR. Samotná transakcia ešte podlieha schváleniu regulačných úradov. Zlúčenie by malo byť dokončené do konca roka 2020. Do portfólia skupiny AXA patrí životné a neživotné poistenie a dôchodková správcovská spoločnosť (DSS).

Posilnenie trhovej pozície

Uniqa na Slovensku dosahuje pozitívne hospodárske výsledky. V roku 2018 sa jej podarilo dosiahnuť medziročný nárast o vyše šesť percent, čo predstavovalo predpísané poistné na úrovni 137,9 milióna eur. Na Slovensku má pol milióna zákazníkov, AXA prinesie dodatočných 750 000 klientov, čo bude predstavovať upevnenie pozície trhovej štvorky.

„AXA sa k nám výborne hodí, jej spoločnosti sú prvotriedne riadené a majú silnú pozíciu na trhu. Touto transakciou získavame privátnych aj firemných klientov na troch rastúci trhoch, na ktorých už aj doteraz hospodárime vysoko profitabilne.“ konštatoval Andreas Brandstetter, CEO UNIQA Insurance Group.

Axe sa na Slovensku darí tiež. Predpísané poistné sa pohybovalo na úrovni 75 miliónov eur a aktuálne je na deviatej pozícii.

V oblasti dôchodkového sporenia si AXA drží silnú pozíciu. Spomedzi piatich dôchodkových správcovských spoločností jej patrí druhé miesto s 27 – percentným podielom. Uniqa prevezme portfólio 385 – tisíc klientov s celkovou správou 2,65 miliardy eur. Od roku 2006 sa AXA venuje aj tretiemu pilieru. DDS spravuje 290 miliónov eur.

„Vítam akvizíciu spoločnosti AXA na Slovensku ako premenenú šancu na významné posilnenie podielu značky UNIQA na slovenskom trhu, kde si napriek náročným podmienkam súvisiacich s nestabilnou legislatívou udržujeme pevnú pozíciu. Preukázali sme jasnú dlhodobú víziu a patríme k poisťovniam s najspokojnejšími klientami na trhu,“ dopĺňa generálny riaditeľ UNIQA poisťovne Martin Žáček.

Klienti môžu ostať pokojní

Spoločnosti budú fungovať tak, ako doteraz. K samotnej fúzií by malo dôjsť v štvrtom štvrťroku roka 2020, po súhlase Národnej banky Slovenska a Protimonopolného úradu. Následne ostane len UNIQA.

Poisťovníctvo, investície a oblasť dôchodkov sú prísne regulované sektory a predaj akcií spoločnosti by nemal mať žiadny dopad na existujúce a ani na nové zmluvy klientov skupiny AXA. Klienti môžu ostať bez obáv. Produkty, ktoré si zákazníci vybrali v AXA ostanú rovnaké – ceny a podmienky poistných zmlúv by mali platiť aj naďalej.

Uniqa preberá Axu hlavne kvôli klientskemu kmeňu. Z tohto dôvodu je málo pravdepodobné, že urobí niečo proti vôli klientov a bude sa snažiť zachovať ich počet v celej výške. Dokonca je pravdepodobné, že po samotnej akvizícií príde ešte s výhodnejšími podmienkami.

Skúsenosti z roku 2018, kedy došlo k zlúčeniu Aegon a NN, nám naznačujú, že by celá transakcia mala prebehnúť bez problémov. NBS obchod povolila a NN sa tak stala treťou najväčšou poisťovňou na Slovensku. V prípade Aegonu zlúčenie nemalo vplyv ani na klientov, samotné pobočky, či finančných sprostredkovateľov. 

*V záujme prinášania kvalitných a transparentných informácií budeme tento text aktualizovať.

Zdroje: UniqaAXANBSSME
Zdroj titulného obrázka: YIMBAChallenges

PROSIGHT Slovensko sme založili, pretože sme boli sklamaní z fungovania finančného sprostredkovania na Slovensku. Od prvého dňa existencie budujeme firmu a tím, ktorý vráti vážnosť roli finančného sprostredkovania do slovenskej spoločnosti.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články