Osobné financie

Začiatok roka je ideálny na upratovanie vo svojich peniazoch. Ako na to?

Väčšina z nás štartuje do nového roka s celým zoznamom predsavzatí. Chceme mať krajšiu postavu, prečítať viac kníh, venovať viac času svojim koníčkom. Mnohí však zabúdame na jednu podstatnú vec – peniaze. Byť v dobrej finančnej kondícii je základ pre život bez zbytočných starostí. Práve preto prichádzame s návodom, ako si upratať vo svojich peniazoch.

Bývajte vo vlastnom

Hypotekárny boom pokračuje. Slováci chcú podľa štatistík bývať vo vlastnom aj napriek tomu, že banky sprísňujú podmienky hypotekárnych úverov. Od nového roka musí žiadateľom zostať dvojnásobná rezerva na splácanie záväzkov. To má zabrániť neschopnosti ľudí splácať úvery pri prípadnom zvýšení úrokových sadzieb v budúcnosti. Na druhej strane sú úrokové sadzby historicky najnižšie a konkurenčný boj bánk môže pokračovať aj naďalej. Ak chcete bývať vo vlastnom, ukážeme si, ako si vybaviť hypotéku výhodne.

Myslite na budúcnosť

Aktuálnym trendom je vysoké zhodnotenie podielových fondov. Väčšina ľudí drží svoje peniaze na bežných účtoch a sporeniach v bankách. Stav na akciovom trhu pritom skvele konkuruje vkladovým produktom bánk, ktoré vo väčšine prípadov nepokryjú ani infláciu, a klienti tak na sporiacich účtoch strácajú. Povieme vám, ktorý fond minulý rok zarobil 30 %, ako si správne nastaviť druhý pilier a pripraviť sa na dôstojný dôchodok.

Vytvorte si rezervy

Poznáte kýblikovú metódu? Je to spôsob, ako si vytvoriť krátkodobé, strednodobé a dlhodobé rezervy a byť tak vo finančnej pohode. Tvorba dlhodobej rezervy je v niektorých ekonomicky veľmi vyspelých krajinách povinná, automaticky vzniká z vyplácanej mzdy. Na Slovensku je to o zodpovednosti každého človeka. Ukážeme si, kde sa oplatí držať železnú rezervu, aby infláciou nestratila na hodnote, kde bezpečne dlhodobo zhodnocovať peniaze, a tak napríklad splatiť hypotéku už o 10 rokov skôr alebo pripraviť svoje deti na štúdium. 

Uvidíme sa už v stredu 22. januára o 18.00 v Satori Stage v Bratislave, kde prezradíme detailný návod, ako si spraviť poriadok v peniazoch. Ak nemôžete prísť na prednášku osobne, neváhajte sledovať Livestream na Facebooku a po novom aj na YouTube kanáli Na rovinu.

Zdroj titulného obrázka: freepik
Zdroje: Pravda, Finreport, TV noviny

Vo všetkom, čo vo financiách robím, verím v prekonanie "statusu quo" a s klientmi vždy zaobchádzam tak, ako by som chcel, aby bolo zaobchádzané so mnou. Financie sú sféra, ktorou sa v dnešnej dobe potrebuje zaoberať každý, kto chce ovplyvňovať vlastnú budúcnosť. Zároveň si všímam, že ľudia, oceňujú odbornosť a profesionalitu ako známku výnimočnosti a preto chcem, aby toto bolo na slovenskom trhu štandardom. Verím, že cestou priamych informácií pre klienta dokážeme vrátiť dôveru a rešpekt profesií finančného sprostredkovateľa.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články