Osobné financie

Ako sa pripraviť na pokojné prežitie sviatkov?

12.12.2019

Blíži sa koniec roka 2019 a čo nevidieť, budeme svedkami obdobia Vianoc. Jednou z vianočných tradícií je obdarovanie svojich najbližších darmi, ktoré im majú priniesť radosť a vyčariť úsmev na tvári. Veľa ľudí práve v tomto období podľahne nákupnému ošiaľu. Obchodné domy prichádzajú s lákavými ponukami darčekov rôzneho druhu. V pozore sú aj banky, ktoré ponúkajú na tento účel spotrebné úvery, povolené prečerpania alebo kreditné karty. Tlak na spotrebiteľa je tak z každej strany. Ako sa pripraviť na toto obdobie? A ako sa výhodne poistiť?

Prevencia

Na to, aby sme prežili pokojné vianočné sviatky, sa vieme preventívne pripraviť. Ako? Jednou z možností je sporenie počas roka. Odkladaním malých súm každý mesiac vieme nasporiť zo svojich výplat dostatočnú finančnú rezervu, ktorú vieme potom použiť na nákupy. Vyžaduje si to síce disciplínu počas celého roka, ale zaručene sa tak vyhneme zbytočnému stresu a zadlžovaniu v závere roka.

Ak sme sa na to nestihli pripraviť, budeme pravdepodobne potrebovať využiť jeden z vyššie spomínaných druhov úverov. V tomto prípade je potrebné dobre zvážiť, o akú výšku požičanej sumy pôjde. Nezabúdajme, že to, čo si požičiame, musíme aj vrátiť. Navyše, s úrokom pre inštitúciu, ktorá nám daný úver poskytne. Treba si dávať pozor, aby nás dodatočné splátky počas najbližšieho obdobia splácania nepriškrtili až tak, že si spôsobíme finančné ťažkosti do budúcnosti. Treba si porovnať viacero finančných inštitúcií alebo sa obrátiť na finančného sprostredkovateľa, ktorý nám pomôže s výberom najvýhodnejšieho úveru.

Ako ušetriť na bývaní?

Počas roka 2019 sme boli svedkami veľkého hypotekárneho ošiaľu. Predaj hypoték každý mesiac rástol. Príčinou bolo znižovanie úrokových sadzieb v bankách, ktoré dosiahli historické minimum. Úrokové sadzby sa dnes pri hypotékach pohybujú v priemere na úrovni 1 % p. a. v závislosti od výberu dĺžky fixácie.

Ako to využiť?

Ak si plánujeme zabezpečiť vlastné vysnívané bývanie, treba využiť toto priaznivé obdobie. Pozitívnou správou je, že dané podmienky neplatia len pre ľudí, ktorí riešia prvú hypotéku. Banky ponúkajú výhodné podmienky aj pre klientov, ktorí už hypotéku majú. Refinancovaním starej hypotéky vieme ušetriť nemalé peniaze. Dokonca môžeme využiť aj takzvaný reštart hypotéky. Vaša banka vie prehodnotiť vašu aktuálnu úrokovú sadzbu a ponúknuť jej zníženie, aj keď ste momentálne vo fixácii. Zvyčajne sa však nevyhneme poplatku za tento úkon. Ide totižto o zmenu zmluvných podmienok. Za tento úkon si účtujú banky v priemere 150 až 200 €. Možností je teda viacero a je len na každom z nás, ako sa rozhodne.

Tabuľka č.1: Porovnanie úrokových sadzieb spotrebných úverov k 25. 11. 2019

Poznámka: Vyššie uvedené úrokové sadzby majú len informatívny charakter.

Pri výbere spotrebného úveru nie je rozhodujúcim faktorom úroková sadzba, ale RPMN daného úveru. Každá z uvedených bánk prispôsobuje výslednú úrokovú sadzbu rôznym podmienkam. Pre niektoré banky je dôležitá bonita klienta, iné zase určia výslednú úrokovú sadzbu podľa výšky žiadaného úveru. Pripravení musíte byť aj na to, že banka bude vyžadovať aktívne využívanie osobného účtu, často spojené s podmienkou využívania poistenia schopnosti splácať úver. Ak nechcete stráviť predvianočný čas behaním po bankách, odporúčam kontaktovať svojho finančného sprostredkovateľa, ktorý vám s porovnávaním ponúk pomôže.            

Ako sa poistiť?

Koniec kalendárneho roka nemá špeciálny význam pre tých, ktorí už majú uzavreté rizikové životné poistenie. Ak však plánujeme zmenu alebo uzavretie nového životného poistenia v najbližších mesiacoch, stihnúť to do konca roka nám vie ušetriť nemalé peniaze. Je to preto, lebo väčšina poisťovní nepoužíva pri výpočte ceny poistenia kalendárny, ale technický vek. Ten sa mení vždy na konci kalendárneho roka, preto od januára bude cena za poistenie pre každého z nás vyššia.

Rozdiel v o rok vyššom vstupnom veku znamená pre dvadsaťročného človeka vyššie poistné v priemere o 10 až 15 €. Pre štyridsiatnika (pri tom istom nastavení poistného krytia) už rozdiel medzi poistením sa v decembri daného roka alebo v januári nasledujúceho roka môže zvýšiť ročnú cenu poistenia v priemere o 50 až 60 €. Tento rozdiel je potrebné vynásobiť počtom rokov, počas ktorých poistenie potrebujeme, a ľahko sa môžeme dostať na trojciferné číslo.

Odporúčanie

Netreba však podľahnúť reklamnému ošiaľu vianočných sviatkov, ale zodpovedne vyberať produkty pre seba a svoju domácnosť. Správne finančné plánovanie nám prinesie nielen pokojné Vianoce, ale pohodu počas celého roka. Tiež nenechávajme poistenie na posledné dni v roku, pretože celý proces poistenia sa môže natiahnuť na pár týždňov v závislosti od zdravotného stavu.

Zdroj titulného obrázka: canva
Zdroje: Slovenská sporiteľnaVUBTatra bankaČSOBPrima bankaPoštová bankaUniCredit BankOTP bankamBank

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články