Investovanie

Ochrana vkladov pri investovaní do podielových a ETF fondov. Riziko alebo bezpečie?

16.10.2020

Veľa ľudí investuje svoje peniaze, niektorí v desiatkach eur, iní v tisíckach a možno si častokrát kladú otázku, či je to bezpečné. Pravidelne investovať sa dá priamo cez investičnú správcovskú spoločnosť (ISS), napríklad nákupom ETF fondov, cez ktoré nakupujeme podiely v reálnych firmách, ktoré generujú reálne zisky, pomocou tržieb. Poďme si ukázať, ako funguje bezpečnosť vložených investícií.

Investičné správcovské spoločnosti podliehajú štvoritej kontrole

1. Depozitár

Zabezpečuje úschovu cenných papierov a kontroluje, či je pokyn od správcovskej spoločnosti v súlade so štatútom fondu. Ak je v súlade, vykoná pokyny na nákup a predaj cenných papierov. Depozitár dôkladne skontroluje štatút, lebo ak by vykonal pokyn, ktorý nie je v súlade so štatútom, za prípadne finančné škody by ručil celým svojím majetkom. Depozitárom je veľká banka, ktorá musí mať na to udelenú licenciu.

2. Národná banka Slovenska

Udeľuje licenciu správcovským spoločnostiam za prísne regulovaných podmienok. NBS vykonáva dohľad nad depozitárom a správcovskými spoločnosťami.

3. Asociácia správcovských spoločností

Táto asociácia dbá na dodržiavanie zákonov ISS.

4. Nezávislá audítorská spoločnosť

Kontroluje, či je účtovníctvo ISS v súlade so zákonmi a príslušnými právnymi predpismi. V prípade akýchkoľvek nezrovnalostí musí audítor okrem iného informovať NBS.

Obrázok č. 1: Štvoritá kontrola investičných spoločností

Účet samotnej správcovskej spoločnosti je oddelený od účtov klientov. Naše financie nie sú fyzicky v ISS, ale u depozitára, čo znamená, že majitelia a manažéri ISS nemôžu na peniaze siahnuť, môžu dávať len pokyny, kam majú byť tieto peniaze podľa prísnych pravidiel investované.

Čo by sa stalo v prípade krachu správcovskej spoločnosti?

Vyčistil by sa účet správcu, ale účtov klientov by sa to nijako nedotklo. Sú oddelené. Napríklad fondy spoločnosti Pioneer Investments kúpila spoločnosť Amundi. Klientske účty naďalej fungujú bezpečne a zhodnocujú sa.

Keď sa prihlásime do svojho osobného účtu, všimnime si, že je tam uvedené disponibilný zostatok. Disponibilný zostatok znamená, že banka je vlastníkom a vy ste oprávnení disponovať s prostriedkami. Pri investíciách sme vlastníkom my. 

Odporúčame preferovať veľké investičné správcovské spoločnosti, ako sú Blackrock (7,4+ bilióna pod správou), Vanguard Group (6,2+ bil.), Fidelity (3,2+ bil.), PIMCO (1,76+ bil.).

Z tohto hľadiska považujeme peniaze a investície na účte u správcu za bezpečnejšie ako v banke. 

Zdroj: the balance 

Zdroj titulného obrázka: canva

Zdroj obrázka: flaticon, vlastné spracovanie

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články