Investovanie

Skoro pätina Slovákov nemá rezervu ani na mesiac. Zistite, ako si ju vytvoriť

Na Slovensku skoro pätina Slovákov nemá vytvorenú rezervu ani na mesiac. Problém sme si začali uvedomovať až vtedy, keď prišla pandémia a s ňou súvisiaca kríza. Ľudia začali prichádzať o prácu a veľa z nich začalo žiadať svoje banky o odklad splátok na hypotékach. 

Dnes sa situácia nezlepšila, no už sme si na podmienky zvykli. Ľudia začali míňať menej peňazí na nepotrebné veci a začali uvažovať o budovaní rezervy. Spôsobov, ako si nasporiť, je niekoľko.

Rozdeľme si peniaze na tri časti

Obrázok č. 1: Kýbliková metóda

Ako najefektívnejšie riešenie sa osvedčilo rozdeliť si peniaze na tri časti. Krátkodobú rezervu máme na podúčte v banke, kde neočakávame veľký úrok. Dlhodobú rezervu máme investovanú v indexových fondoch, ktorým sme sa už venovali v predchádzajúcom článku. Dnes sa však pozrieme na strednodobú rezervu.

Čo očakávať od strednodobej rezervy?

Je to najdôležitejšia časť zdravého finančného portfólia. Zachraňuje nás pri nečakaných výdavkoch či strate zamestnania. Ak peniaze nevyužijeme, očakávame, že sa budú zhodnocovať, preto je veľmi dôležité mať ich vložené na správnom produkte.

Aký úrok je dostatočný?

Pri strednodobej rezerve nie je úrok všetko. Musíme dbať aj na to, aby sme sa vedeli k peniazom dostať, keď ich budeme potrebovať. Hovoríme teda o likvidite. Pri produktoch, keď sa vieme dostať k peniazom prakticky kedykoľvek, sa úrok pohybuje od 0,1 % p. a. do 3 % p. a. Na výber máme bankové sporenia, termínované vklady, dlhopisové a realitné fondy. Ak zohľadníme bezpečnosť, likviditu a výnos, najlepšie vychádza realitný fond.

Porovnanie – bežný účet/realitný fond

V grafe nižšie vidíme vývoj investícií pri vklade 10 000 eur na 10 rokov pri úročení 3 % p. a. Ak by sme tieto peniaze vložili do realitného fondu, za celý čas by sme zarobili na úrokoch vyše 3 000 eur.

Ak by sme peniaze vložili na termínovaný alebo sporiaci účet s úrokom 0,5 % p. a., zhodnotenie by bolo na úrovni 413,25 eura.

Graf č. 1: Vývoj investície na bežnom účte a realitnom fonde za 10 rokov pri vklade 10 000 Eur

Pozn. V tomto prípade ide o modelové zobrazenie výnosov, ktoré nie sú zárukou ich budúceho vývoja a nemožno z nich budúci vývoj ani predpokladať.

Tabuľka č. 1: Vývoj investície na bežnom účte a realitnom fonde pri vklade 10 000 € na 10 rokov

Ako sa peniaze investujú cez realitný fond?

Podielový fond patrí do kategórie špeciálnych podielových fondov nehnuteľností rastového charakteru. Je zameraný predovšetkým na investície priamo do nehnuteľností (kancelárske budovy, obchodné objekty, objekty služieb, cestovného ruchu a logistické centrá) prostredníctvom majetkových účastí v špeciálnych realitných spoločnostiach. Investície sú orientované na nehnuteľnosti prinášajúce stabilný výnos.

Komu je fond určený?

Realitný fond má charakter vyváženého fondu a je určený pre investorov s vyváženým vzťahom k riziku, ktorí majú záujem o stabilný rovnomerný rast svojej investície. Fond patrí do kategórie špeciálnych podielových fondov nehnuteľností rastového charakteru a ponúka možnosť podieľať sa na stabilných výnosoch spojených s prenájmom nehnuteľností a s reálnym rastom ich hodnoty.

Nie je realitný fond ako realitný fond

Na Slovensku evidujeme viacero realitných fondov. Niektoré majú v názve slovo „realitný“, no peniaze sa neinvestujú do nehnuteľností, ale do stavebných spoločností. Ide teda o akciový fond a jeho výnos nie je zväčša stabilný, respektíve jeho hodnota kolíše. V tom prípade nie je teda vhodný na strednodobú rezervu, keďže pri týchto fondoch musíme pripustiť vyššie riziko a nižšiu likviditu, čo je neprípustné pri strednodobej rezerve.

Prečo realitný fond?

Realitný fond odporúčame z viacerých dôvodov. Odoláva dianiu na akciových trhoch, to znamená, že má stabilný výnos. Kedykoľvek môžeme požiadať o vyplatenie podielových listov, zvyčajne bez výstupného poplatku. Vývoj svojich investícií môžeme sledovať online a čistý výnos je viac ako 3 % p.a..

Zdroj titulného obrázka: unsplash
Zdroj obrázka: vlastné spracovanie
Zdroj grafu: vlastné spracovanie
Zdroj tabuľky: vlastné spracovanie
Zdroje: Denník N, PravdaIAD

Som presvedčený, že správny finančný poradca by mal ísť s dobou a pristupovať inovatívne ako k procesom, tak aj ku klientom. O to sa snažím aj ja. Poskytujem klientom rýchly servis a ich spokojnosť je u mňa na najvyššej úrovni.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články