Investovanie

5 tipov ako nenaletieť pyramíde

Pyramída, Ponziho schéma, lietadlo – existujú medzi nimi drobné rozdiely, vždy však ide o podobný princíp. Výnosy z investície pochádzajú z nových vkladov.

V 90. rokoch minulého storočia sa darilo na Slovensku spoločnostiam BMG, Drukos a Horizont Slovakia. Oklamaných bolo 170 000 klientov. Podobné „investičné“ príležitosti sa vracajú a pravidelne opakujú. Aké znaky nesie táto nelegálna schéma sa dočítate v článku. Tiež si môžete na túto tému vypočuť podcast.

1. Sľúbený vysoko nadpriemerný výnos

Trhy akcií rastú priemerne 7 % ročne. Warren Buffett (dlhodobo najúspešnejší investičný odborník na svete) dokáže zhodnotiť svoj majetok o menej ako 30 % ročne. Ak je sľubovaný výnos vysoký, zvyšuje sa šanca, že je vyplácaný z vkladov ďalších ľudí, ktorí sú oklamaní. Táto stratégia určite nie je v poriadku.

2. Neexistujúca licencia NBS

Obchodník často funguje bez licencie Národnej banky Slovenska. Ak neexistuje regulácia, chýba akákoľvek kontrola. Dokonca ponúkať príležitosť na investíciu bez licencie je u nás protizákonné. Často sa potom stáva, že investícia je zaobalená do pôžičky, podielu na zisku súkromnej firmy alebo jej budúcich akciách. Či má daný sprostredkovateľ povolenie, viete zistiť na stránke NBS, kde hľadáte obchodníka podľa mena fyzickej alebo právnickej osoby, pod ktorou pôsobí.

3. Sídlo firmy v pochybnom zahraničí

Pyramídové schémy často volia za svoje sídlo rôzne daňové raje a krajiny, ktoré nespolupracujú pri prípadnej kontrole. Používajú aj adresy, ktoré sú v skutočnosti len schránkami. Firma tam často nesídli.

Obrázok č. 1: 5 tipov ako nenaletieť

4. Zdravý rozum

Lákavú ponuku môžete preveriť aj sedliackym rozumom. Skutočne prebieha obchod alebo je ponuka viac virtuálna? Príklady z posledných rokov:

  • prenájom virtuálneho miesta na vašom harddisku za odmenu
  • nákup budúcich akcií firmy, ktorá bude zachraňovať dažďové pralesy
  • obrovský zisk na recyklácii odpadu
  • investičný robot so supertajnými vlastnosťami
  • podiel na prenájme nehnuteľností s neuveriteľným výnosom

5. Včasný výber

Veľa ľudí aj tuší, že daná schéma je podvod, no veria, že stihnú zarobiť. Skutočne sa to môže stať. Ziskom je v tomto prípade však to, že na opačnej strane je oklamaná mamička na materskej, dôchodca s celoživotnými úsporami alebo váš priateľ. Nie je a nikdy nebude v poriadku morálna stránka zisku s heslom, že som stihol vybrať peniaze pred tým, než to skrachovalo. Aj keď sa klientovi vráti vklad, je to preto, lebo ostalo mnoho ďalších oklamaných.

Slovensko čaká obdobie ďalších, nových pyramíd, ktoré budú stále sofistikovanejšie. Hnacím motorom pre podobné spoločnosti je hlavne nevedomosť a chamtivosť. Najistejším spôsobom, ako sa vyhnúť podobným podvodom, je vzdelávať sa v oblasti financií. Spoznať pravidlá toho, ako funguje investovanie, úvery a nehnuteľnosti.

Ak vás táto téma zaujíma a chcete získať viac informácií, kliknite tu a vypočujte si podcast s Branislavom Gordanom, investičným špecialistom a spoluzakladateľom Coober Fund, v rámci ktorého realizuje algoritmické obchodné stratégie na burze. 

Zdroj titulného obrázka: SME
Zdroj: NBS, flaticon, vlastné spracovanie  

Vo finančníctve pôsobím od roku 2005. Vždy sme spolu s tímom hľadali cestu, ako urobiť túto službu odborne a čestne. Vďaka firme PROSIGHT Slovensko vieme poskytnúť ľuďom možnosť rásť a zachovať si správne hodnoty. Chceme, aby podnikanie na Slovensku malo zmysel.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články