Hypotéky

Čo je to americká hypotéka a ako sa líši od spotrebného úveru?

Ak uvažujete o kúpe alebo rekonštrukcii nehnuteľnosti a zvažujete financovanie, môže byť americká hypotéka vhodnou možnosťou. V tomto článku sa pozrieme na to, čo to americká hypotéka vlastne je, ako funguje a aké sú rozdiely v porovnaní so spotrebným úverom.

Čo je to americká hypotéka

Americká hypotéka je úverový produkt,využiteľný v mnohých prípadoch, keď klient potrebuje hotovosť, disponuje nehnuteľnosťou na zabezpečenie úveru a chce splátku s úrokom znížiť na minimum.

V praxi to funguje tak, že banka založí danú nehnuteľnosť, poskytne nám úver do určitej výšky z hodnoty nehnuteľnosti a neskúma, na aký účel peniaze použijeme. Tie nám budú poskytnuté na náš osobný účet.

Samotný názov americká hypotéka môže byť sčasti mätúci, pretože vo svojej podstate je to úver, ktorý je bezúčelový ako spotrebné úvery, avšak s hypotékou má spoločné to, že pri ňom musíme ručiť nehnuteľnosťou.

Niektoré banky preto tento produkt nazývajú bezúčelový hypotekárny úver, respektíve tento názov ani nešpecifikujú, iba určia jeho maximálnu výšku v pomere k hodnote zabezpečenia podľa nastavenia jednotlivej banky tak, aby nebolo nutné dokladovať účel použitia prostriedkov z úveru.

Rozdiely medzi americkou hypotékou a spotrebným úverom

Ako sme spomenuli vyššie, tento produkt má črty hypotekárneho, ale aj spotrebného úveru. Výhodou oproti spotrebnému úveru je dlhší čas splácania, vyššia maximálna výška úveru a nižší úrok. Technické rozdiely sú v tom, že spotrebný úver je možné poskytnúť maximálne na 8 rokov, maximálna výška úveru je 25 000 eur a úroky na úrovni 8 %. Americkú hypotéku získame aj v podstatne vyššej výške, úrokové sadzby sú na úrovni štandardného hypotekárneho úveru a splatnosť môže v niektorých bankách dosiahnuť aj 30 rokov.

Tabuľka č. 1: Modelový príklad porovnania spotrebného úveru verzus americkej hypotéky

Pozor, každá banka má nastavenú vlastnú metodiku poskytovania tohto typu úveru, preto sa pred podaním žiadosti poraďte s odborníkom.

Tabuľka č. 2: Porovnanie maximálnej lehoty splatnosti a výšky financovania z hodnoty nehnuteľnosti podľa jednotlivých bánk

LTV je skratkou od anglického výrazu „loan to value“. Vyjadruje pomer medzi výškou sumy poskytovaného hypotekárneho úveru a hodnotou zakladanej nehnuteľnosti.

Príklady, v akých prípadoch riešime s klientmi americkú hypotéku

  • Rekonštrukcia nehnuteľnosti bez nutnosti dokladovať faktúry a bločky
  • Kúpa nehnuteľnosti, ktorú z rôznych dôvodov nie je možné zabezpečiť úverom (nehnuteľnosť v zahraničí či rekreačná nehnuteľnosť)
  • Výstavba rodinného domu bez nutnosti postupného čerpania
  • Na podnikanie
  • Financovanie kúpy vozidla
  • Rôzne iné životné situácie, keď sa klient potrebuje dostať k hotovosti vo väčšom objeme a má k dispozícii nehnuteľnosť

V prípade konkrétnejších otázok sa nám neváhajte ozvať. Radi vám odpovieme.

Zdroj: unsplash

Finančnému sprostredkovaniu sa aktívne venujem už od roku 2013 v spoločnosti PROSIGHT Slovensko. Klientom pomáham vo všetkých oblastiach finančného trhu a tiež sa naplno venujem môjmu obchodnému tímu. Pri pomoci klientom využívam iba reálne čísla a fakty, čím sa usilujem zmeniť celkový pohľad na profesiu finančného sprostredkovateľa.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články