Dôchodok

2. pilier vs. 3. pilier. Ktorý je pre vás výhodnejší?

Sporte správne v 2. pilieri

Pri  2. pilieri je dôležitých niekoľko faktorov. Najdôležitejším je samotná účasť v ňom.  Možné je aj to, že ho máte nastavený nevhodne. Bohužiaľ, aj väčšina z 1,3 mil. je na tom rovnako ako vy. Druhým najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje hodnotu účtu v dôchodkovom veku, a teda aj výšku vyplácanej renty, je totiž zvolený dôchodkový fond. Po novele zákona v roku 2013 sa vyše 85% sporiteľov ocitlo v dlhopisových (garantovaných) fondoch. A čo je na nich zaujímavé je, že ich priemerný ročný výnos len o pár desatín percenta prevyšuje infláciu.

Máte 40-45 rokov? Jednoznačne by ste mali investovať prostredníctvom indexových fondov. Tie môžu byť z krátkodobého hľadiska aj v záporných číslach,  z dlhodobého hľadiska je ale ich priemerný výnos takmer 7%* (údaj k 31.3.2015, sledované obdobie: máj 1994 – marec 2015). Zmeniť fond v druhom pilieri alebo zmenu samotnej správcovskej spoločnosti je bezplatné (k zmene je potrebný Akceptačný list zo Sociálnej poisťovne).Výška mesačnej vyplácanej renty môže byť rozdielna až o 280 eur! Všetko závisí od správneho zvolenia dôchodkového fondu (rozdiel po 40 rokoch sporenia pri priemernej mzde medzi indexovým a dlhopisovým fondom). Tak nečakajte a skontrolujte si svoj aktuálny dôchodkový fond?

* – minulé výnosy nie sú garanciou budúcich výnosov

3. pilier sa oplatí

Tretí dôchodkový pilier má množstvo výhod. Tou hlavnou výhodou  je príspevok zamestnávateľa. Pozor! Nezabudnite sa informovať u svojho zamestnávateľa, či daný benefit poskytuje. V prípade, že áno, nastavte si minimálnu výšku svojho príspevku. Ideálne tak, aby ste ním získali maximálny príspevok zamestnávateľa. Možné je aj znížiť si základ dane o výšku svojho ročného vkladu, maximálne však o 180 € ročne.

Spracovanie: Slavomír Molnár
Zdroj titulného obrázka: pixabay

Som finančný sprostredkovateľ, poradca, odborník na zmluvné podmienky a poplatky finančných produktov. Taktiež som autorom portálov preveruj.sk, nesporimcezpoistku.sk, financiepodlupou.sk a spolupracujem s najväčším finančným porovnávačom Totalmoney.sk. Pomáham ľuďom pri výbere vhodného finančného produktu a jeho optimálneho nastavenia.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články