Dôchodok

Ako správne prestaviť už existujúci II. pilier

V minulom článku sme sa spoločne venovali prečo je dôležité mať správne nastavený fond v druhom pilieri a ako môže zvýšiť váš dôchodok aj o niekoľko stoviek eur mesačne.   

Dnes sa budeme venovať tomu, čo robiť ak už druhý pilier máte, no nemáte ho vhodne nastavený. Spoločne budeme rozlišovať rozloženie doposiaľ nasporených peňazí a nových príspevkov.

Riešenie sa odvíja od vášho veku

Moje odporúčanie pre investovania je konzervatívne a platí v momentálnej situácií na trhu – kedy je MSCI world index* na historickom maxime. Má už takmer 10 rokov rastúcu tendenciu a preto je možné, že dôjde v najbližších rokoch k poklesu (ale o tom ako preinvestovať peniaze v čase poklesu či krízy niekedy inokedy).

Do indexových fondov neinvestujte jednorazovo

Momentálne sú indexové fondy na historických maximách, čo znamená, že podielové jednotky sú v týchto fondoch drahé a neoplatí sa ich veľkou sumou jednorazovo nakupovať. Lepšie je túto sumu rozdeliť a časť investovať už teraz (nakoľko nevieme kedy dôjde k poklesu). Následne so zvyšnou časťou počkať na vhodný moment, kedy fondy výraznejšie poklesnú a vtedy nakúpiť za lacnejšie. Pri mladých ľuďoch do 35 rokov to nie je až tak podstatné, nakoľko majú dlhú dobu, 30 rokov a viac, do dôchodku. V tomto prípade tento rozdiel nehrá takmer žiadnu rolu. 

Kedy nemeniť nastavenie vášho fondu

Ak máte nad 55 rokov vaše nastavenie fondov meniť neodporúčam.

Pre tých z vás, ktorí máte finančných poradcov prípadne ak sami sledujete vývoj fondov, počkajte si na pokles indexového fondu (viac ako 10% – 15%, napr. v roku 2008 došlo k poklesu až o  37,64%).  Následne postupne presuňte aj zvyšnú časť vašich peňazí do indexových fondov.

Týmto spôsobom prerozdelenia peňazí viete znížiť riziko výraznejšieho poklesu vašej nasporenej sumy, zvýšiť zisk a dosiahnuť tak vyšší dôchodok. Vaše ideálne riešenie sa môže samozrejme mierne líšiť podľa vašej individuálnej situácie (presný vek, výška nasporenej sumy , výška hrubej mzdy atď.).
V nasledujúcom článku si ukážeme ako jednoducho si viete zmeniť fond resp. správcovskú spoločnosť.

*globálny akciový index MSCI World sledujúci vývoj viac ako 1 600 akcií na najvyspelejších trhoch sveta
Zdroje: MSCI WORLD Total Return EUR – vlastné spracovanie
Zdroj titulného obrázku: pixabay 

Firma PROSIGHT Slovensko pre mňa znamená príležitosť. Zhmotňuje lepší život, plný osobného bohatstva a slobody ako pre mňa, tak aj pre všetkých mojich spolupracovníkov. V našej spoločnosti staviame klienta na prvé miesto. Slúžime ľuďom a prinášame im zo sveta financií to najlepšie. Robíme veci pre klientov a partnerov tak, ako pre seba a svoju rodinu.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články