Dôchodok

Prečo vstúpiť do druhého piliera

Podľa údajov z komentára Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií SR, od zavedenia dobrovoľného vstupu do druhého piliera v roku 2008, s prestávkou v roku 2012, vstúpilo do druhého piliera len 30% ľudí prichádzajúcich na trh práce.1

Tento údaj bol jedným zo základných impulzov pre napísanie článku o príčinach vstupu do tohto dôchodkového systému. Pracujúci ľudia do 35 rokov by si mali jednoznačne sporiť na dôchodok prostredníctvom II. piliera.

Hlavné výhody II. piliera

  • Zníženie závislosti na štátnom dôchodku. Dôchodok nedostávate iba z jedného, ale z dvoch zdrojov.
  • Peniaze sú po celú dobu sporenia dedičné, na rozdiel od prvého piliera.
  • Možnosť dosiahnutia vyššieho dôchodku.

Príklad

Jozef má 20 rokov a hrubú mzdu 700€. Predpokladajme, že Jozef pôjde do dôchodku ako 65 ročný a mzda mu bude priemerne rásť o 2,5% ročne. Zhodnocovať sa mu budú úspory v jeho druhom pilieri ročne o 7%.*

*Zhodnotenie indexových fondov je od vzniku v roku 2012 v priemere 11,24% ročne. Výkon Indexu MSCI World, ktorý spomínané indexové fondy kopírujú je od roku 2005 napriek globálnej kríze v roku 2008 8,39% ročne.
ak vstúpiteak nevstúpite
Dôchodok3 092 EUR1 218 EUR
Miera náhrady mzdy108,13%42,58%

Ak by Jozef v tomto príklade vstúpil do II. piliera, v roku 2062 môže dostávať dôchodok vo výške 3 092€. Samozrejme je potrebné brať do úvahy infláciu a medziročné zvyšovanie cien. V praxi to však predstavuje 108,13% mieru náhrady mzdy.

Ak by nevstúpil, jeho dôchodok bude 1 218€, čo predstavuje len 42,58% náhradu mzdy.2

Graf: Porovnanie výšky mesačného dôchodku so vstupom a bez vstupu do II. piliera

Neplatíte nič naviac

Povinné odvody na dôchodkové poistenie v celkovej výške 18% sa rozdelia medzi I. a II. pilier. Aktuálne sa rozdeľujú vo výške 4,50% do II. piliera a 13,50% do I. piliera. Dôchodok z I. piliera sa vám pomerne zníži o odvod, ktorý sa bude odvádzať v prospech II. piliera.

Od roku 2024 sa bude odvod zvyšovať na 6% do II. piliera a 12% do I. piliera, ktorý tak či tak sociálnej poisťovni na dôchodkovom poistení zaplatíte.3

Voľba správneho fondu je dôležitá

Pre ideálnu výkonnosť fondu odporúčam vybrať negarantovaný indexový fond a investovať doň celý mesačný príspevok. O tom, prečo je dôležité mať správne zvolený fond sa dočítate v článku Správne nastavenie II. piliera zvýši váš dôchodok o stovky eur.

Podmienky pre vstup do II. piliera

  • vek do 35 rokov
  • je dôchodkovo poistený v sociálnej poisťovni (aj študenti pri práci na dohodu o vykonaní práce, pri mesačných príjmoch vyšších ako 200€)

Naozaj si myslíte, že sa o vás štát postará pri aktuálnom demografickom vývoji a každoročne sa zvyšujúcej dotácie sociálnej poisťovne na výplatu dôchodkov?

Verím, že ste odpovede na túto otázku našli v článku a ste ochotní prevziať zodpovednosť za dôstojný dôchodok do vlastných rúk.

Zdroje:
1http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=1138
2https://openiazoch.zoznam.sk/dochodkove-sporenie/vypocet
3https://www.employment.gov.sk/sk/socialne-poistenie-dochodkovy-system/dochodkovy-system/ii-pilier-starobne-dochodkove-sporenie/
zdroj titulného obrázku: pixabay

Firma PROSIGHT Slovensko pre mňa znamená príležitosť. Zhmotňuje lepší život, plný osobného bohatstva a slobody ako pre mňa, tak aj pre všetkých mojich spolupracovníkov. V našej spoločnosti staviame klienta na prvé miesto. Slúžime ľuďom a prinášame im zo sveta financií to najlepšie. Robíme veci pre klientov a partnerov tak, ako pre seba a svoju rodinu.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články