Investovanie

Dvojciferné výnosy bez vysokého rizika sú nezmysel

Zoberme si však príklad zo života. Jeden z najslávnejších a najúspešnejších investičných mágov posledného storočia, Warren Buffett (dnes tretí najbohatší muž sveta), sa stal bohatým len vďaka dlhoročnej a tvrdej drine. Skutočne veľké zisky pribudli na jeho účte až v poslednej štvrtine jeho života.

Príklad akumulovania majetku Warrena Buffetta:

Aj tí najlepší ako Warren Buffett dosiahli 2-ciferné ročné zhodnotenia ťažkou prácou, no ani to sa im vždy nepodarilo. A to hovoríme o špičke tých najlepších. Aj Paretevo pravidlo hovorí, že 20% najlepších zarobí viacej ako súčet zvyšných 80%.

Akú mal podľa vás index S&P500, ktorý vhodne kopíruje americkú ekonomiku, priemernú výnosnosť za posledných 10 alebo 50 rokov?

Za posledných 10 rokov bol jeho nominálny výnos 8,76%1 a posledných 50 rokov 10,18% ročne2. Od roku 2000 boli 4 roky3, kedy dosahoval výnosy nad 15%, ale aj 4 roky, kedy výnos bol negatívny, raz dokonca až –37,22%. Aj bez ťažkej matematiky vypočítame, že po 50% prepade musíme zarobiť aspoň 100%, aby sme boli znova na nule. Preto 37,22% prepad vie korigovať až 60% rast4.

Ešte stále si myslíte, že existuje 20-30% ročné zhodnotenie pri nízkom riziku? Zoberme si hypotézu, že sa to dá. Že to funguje veľmi jednoducho. Všetci zarábajú 20-30%, žiadne riziko, žiadne krízy. Jednoducho veľa peňazí za málo práce. Prečo to teda nerobia všetci? Prečo toto “tajomstvo” pozná len pár vyvolených?

Zoberme si to aj opačne, ak by ste vy boli takýto obchodníci. Poznáte to tajomstvo 20-30% zhodnotenia bez rizika. Chceli by ste vklady 100€ alebo aj 1000€ či 10.000€ od malých investorov? Viete, administratíva, podpisy zmlúv, vysvetľovanie a pod. Nechceli by ste radšej investora v rádovo sto tisícoch? Alebo na tento super biznis si zoberiete úver z banky za 5-8% a máte svoj krásny zisk. Veď zarobíte, tak načo si to komplikovať administratívou?

Dá sa vôbec dosiahnuť 15-20% ročne?

Áno, existujú firmy, ktoré vedia zhodnotiť svoj kapitál viac ako 30%, príkladom je samotný Apple(ROE nad 30%, ROA stabilne nad 10%). A teraz opäť logicky, prečo by firma rozdala väčšinu svojho zisku len tak svojim investorom? Každá firma si získané peniaze musí reinvestovať, aby prežili v boji s konkurenciou. Samozrejme sú firmy, ktoré niečo zaplatia investorom aj vo forme dividend – pri Apple je to aktuálne 1.68% ročne. Firma si zarobí teda 30%, ale nám pošle len 1.68%. Takto to v reálnom svete funguje.

Ako teda dosiahnuť 20-30%?

Ako som písal, dá sa to, avšak nie pravidelne každý rok a určite nie bez rizika. Zoberme si príklad, že v roku 2009 ste sa nebáli, že prídete o svoje peniaze a zainvestovali ste po prepade trhov6.

Iný príklad keď ste pred dvoma rokmi nakúpili ukrajinské štátne dlhopisy. Každý sa vtedy bál, že Ukrajina padne.

Samozrejme nikoho nechcem povzbudzovať, aby nakupoval vysoko rizikové štátne dlhopisy, len chcem poukázať na to, že s veľkými výnosmi je spojené aj veľké riziko.

Hlavný problém vysoko rizikových investícií

Ako dieťa 80-tych rokov som hrával jednu hru. Možno si niektorí z vás si pamätajú ako ste sa museli dostať so zajačikom z jednej strany diaľnice na druhú bez toho, aby vás zrazilo nejaké auto, nedajbože kamión.

Nejako podobne je to aj s našou investíciou (našim zajačikom), ak si doprajeme 20%-né pravidelné ročné výnosy.

Akonáhle vstúpime so zajačikom (našimi peniazmi) na diaľnicu, musíme si uvedomiť, že existujú rôzne písané a nepísané pravidlá, ktoré musíme dodržať, aby sme zbytočne neriskovali svoje peniaze. Možno prejdeme raz, dvakrát cez diaľnicu bez toho, aby nás niečo zrazilo. Ale skôr či neskôr nás pravdepodobne niečo zrazí a prídeme o svoje peniaze.

V kasíne zarába najviac jeho majiteľ 

Aj na rulete vieme zarobiť 100% za jednu minútu, no po hodine hrania odchádzame s prázdnymi vreckami. Takže jeden rok sa nám môže podariť jedna nadmieru riskantná investícia do ukrajinských dlhopisov, aj ten druhý môžeme zarobiť na panike okolo Volkswagenu. No podobným hazardom skôr či neskôr natrafíme buď na grécke dlhopisy, akcie Nokie alebo podobné nášľapné míny.

Skúšať nové veci (alternatívne investície), či špekulovať na finančných trhoch sa nám môže z času na čas vyplatiť. Dajme si však ruku na srdce. Veríte tomu, že na takýchto pilieroch si dokážete zabezpečiť svoj vlastný dôchodok? Ak sa vám to nepodarí, môžete si v 60tke povedať, že chcete druhý pokus, no už bude neskoro.

Podobne ako Warren Buffett, aj ja osobne vidím zmysel v hodnotovo založenom a dlhodobom investovaní. Naopak, oblúkom sa vyhýbam tradingu, špekuláciám, pochybným firmám so sídlom na virtuálnych adresách a projektom, ktoré sľubujú vysoké výnosy bez práce a rizika.

Verím tomu, že pravidelným investovaním do akciového trhu, napríklad aj vhodne vybranými podielovými fondami, môže človek dosiahnuť zaujímavé výnosy s akceptovateľnou mierou rizika. Podielové fondy fungujú už cez 200 rokov a pre veľkú väčšinu sú aj dostupnou a veľmi vhodnou formou prípravy na vlastný dôchodok. Pri takejto forme investovania zohráva veľkú úlohu práve zložený úrok a pravidelné mesačné investovanie. Pravidelnosť nám priemeruje nákupnú cenu a pomáha dosahovať lepšie výsledky. O priemerovaní ceny, teda cost average efekte, si však povieme až nabudúce.

Zdroje:
http://www.moneychimp.com/features/market_cagr.htm
2 http://www.moneychimp.com/features/market_cagr.htm
3 http://www.moneychimp.com/features/market_cagr.htm 
4 http://www.kalkulacka.sk/ 
5 http://finviz.com/quote.ashx?t=aapl 
6 http://eic.eu/fond/PIOCVF  
Zdroj titulného obrázku pixabay.com

K spoločnosti PROSIGHT som sa dostal ako klient. Bola jedinou spoločnosťou na trhu, ktorá mi poskytovala možnosť vyznať sa vo finančných produktoch bez nutnosti ich uzavretia. Posunula hranice transparentnosti do úplne iných dimenzií, keďže dovolí nielen svojim klientom zúčastniť sa toho istého školiaceho systému, ktorým prechádzajú aj jej obchodníci.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články